Izlazi li Hrvatska iz krize: Europska komisija je i za 2014. predviđala rast - pa ništa

Izlazi li Hrvatska iz krize: Europska komisija je i za 2014. predviđala rast - pa ništa

Foto: Index; Grafike: iCapital, Europska komisija

HRVATSKA (ponovno) izlazi iz recesije, sudeći prema izjavama pojedinih ministara i prognozama Europske komisije.

Komisija je u četvrtak objavila zimske ekonomske prognoze prema kojima se ove godine očekuje rast od 0,2 posto, a za sljedeću godinu rast od 1 posto.

Iako se radi o više nego simboličnoj prognozi rasta, ministar Gordan Maras komentirao je da je "danas dan kada Hrvatska izlazi iz recesije".

Oprezniji je bio ministar financija Boris Lalovac koji je izjavio da je "bitno promijeniti trend, ne treba sada imati neka ogromna očekivanja ili iluzije, meni je bitno da se trendovi počinju mijenjati."

Europska komisija je već ranije bila preoptimistična kada je u pitanju tromo hrvatsko gospodarstvo.

U jesenskim prognozama iz 2013. očekivali su rast od 0,5% već u 2014. godini, a prema tadašnjoj prognozi rast u 2015. trebao je iznositi 1,2%. Za prošlu godinu su tada 2013. godine pogodili broj, samo što su pogriješili predznak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prognoza Europske komisije iz 2013.Ostvare li se prognoze o simboličnom rastu - ili ne, Hrvatska i dalje ostaje u teškoj situaciji, a njeno gospodarstvo uvjerljivo najsporije u Europi.

Javni dug je i dalje u porastu. Kamate na taj dug iznose oko milijardu kuna mjesečno, a da bi se plaćale samo kamate, potreban je rast BDP-a od 3%.

Hrvatski javni dug ide prema 90% BDP-a čime će se svrstati među iznadprosječno zadužene zemlje.

Osim toga, veliki problem je i nezaposlenost, gdje je Hrvatska treća na ljestvici, iza Grčke i Španjolske, što se također neće promijeniti uz rast od 0,2%.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara