Izložba "Anne Frank - povijest za sadašnjost" od 19. rujna u Zagrebu

Foto: Press fotografija

SVJETSKA izložba "Anne Frank - povijest za sadašnjost" koja je bila izložena u više od 40 zemalja svijeta, dolazi u Hrvatsku. Organizatori izložbe, udruga HERMES uz potporu Europske unije, doveli su izložbu po prvi put u Hrvatsku, najprije u Zagreb, gdje se otvara 19. rujna na Filozofskom fakultetu.

Predsjednica udruge Julija Mikić objasnila koji je koji je cilj izložbe. "Da kroz jednu poznatu, ali uvijek toliko aktualnu priču, priču o životu Anne Frank, progovorimo i o temama koje su i danas aktualne za nas i naše društvo pogotovo. Anne Frank je prije svega simbol, i to simbol dječje žrtve holokausta. Njezina je priča zato nama platforma za otvaranje razgovora o djeci kao žrtvama diskriminacije, o djeci kao žrtvama zločina protiv čovječnosti", pojašnjava Mikić.

Posebnost ove izložbe je ta, da se ona uvijek jednim dijelom prilagodi zemlji u kojoj je predstavljena, pa je tako i ova izložba jednim djelom povezana i s ratnim stradanjima od Drugog svjetskog rata pa do danas u našoj zemlji. "Možda i najvažnije o toj temi, djece kao žrtava zločina protiv čovječnosti progovoriti iz one nama najbliže perspektive, a to je strašnih događaja devedesetih godina prošlog stoljeća", kazala je Mikić.

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske, Stella Ronner Grubačić naglasila je da je ova izložba bitna za Hrvatsku jer je ovdje prvi put, a iznimno je važna. "Zato bih pozvala ljude da se u što većem broju pojave na izložbi jer znamo da je edukacija ključ svega".

Ova izložba bit će namijenjena svim dobnim skupinama, a originalna zamisao izložbe je da kustosi budu mladi učenici srednjih škola iz Hrvatske koji su posebno trenirani baš za ovu izložbu. Oni su svi istih godina koliko je imala Anna Frank kada je poginula jer oni najbolje mogu dočarati i predočiti razmišljanja kakva je Ana imala dok je pisala svoj dnevnik. Jedan od njih je i Luka, učenik zagrebačke sedme gimnazije.

"Jednostavno, vidjeli smo da bi nam moglo biti zanimljivo i da bi moglo biti korisno za nas. Bilo je idealno, imali smo u principu svu pomoć koja nam je bila potrebna, dobili smo odgovore na svako pitanje koje nam se može postaviti i stvarno smo se jako dobro upoznali s ovom izložbom na jedan sasvim drugi način", otkriva Luka.

Izložba će biti postavljena na Filozofskom fakultetu do 6. listopada i može se pogledati besplatno. Zatim seli u Muzej suvremene umjetnosti, gdje će se zadržati do 30. studenog, potom u Rijeku, Split i Osijek, a postoje i naznake da se proširi i na druge manje gradove u ostatku zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara