"Između Berlina i Pariza se čuje škrgutanje": Merkel se sastala s Hollandeom

Foto: Guliver image/Getty images

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel ugostila je u petak na svom terenu na sjeveru Njemačke, na obalama Baltika, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea u "neslužbenom" posjetu koji bi trebao unijeti više živosti u njihov ponekad složen odnos.

Jedrenje uzduž litica otoka Ruegen i slikovite šetnje hanzeatskim gradom Stralsundom bit će prilika njemačkoj kancelarki i njenom francuskom gostu za neometan dijalog. Merkel i Hollande će, kako se očekuje, u subotu ujutro dati zajedničku izjavu o Ukrajini, dan nakon što je Vladimir Putin stigao u svoj prvi posjet Krimu kojeg je Rusija anektirala prije dva mjeseca.

"Iskoristit ćemo ovaj susret za otvorene rasprave na kojima ćemo dotaknuti i osjetljive teme", rekla je Merkel po dolasku Hollandea u ribarsku luku Sassnitz uz znatiželjne poglede turista i domaćih stanovnika.

"Susret s puno lijepih slika"

Njemački Bild je ocijenio da će to zasigurno biti "susret s puno lijepih slika", ali da je ta "ljupka vanjština varljiva" te da se između Berlina i Pariza čuje "škrgutanje". Bild posebice ističe da je njemačka uznemirena nedavnim izjavama francuskog premijera Manuela Vallsa u kojima poziva na pad eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Merkel i Hollande, koji predvode dvije najveće ekonomije eurozone, bi osim o bilateralnim pitanjima, među kojima su planovi Siemensa i General Electrica prema francuskom Alstomu, trebali razgovarati i o europskim temama. Dio agende je "nova Europa koju želimo zajedno graditi", neizbježna i "najosjetljivija pitanja poput Ukrajine" te izbori za Europski parlament 25. svibnja.

Politolog Henrik Uterwedde ocjenjuje da je Merkeličin poziv Hollandeu znak poštivanja i priznanja te da je njihov odnos tijekom vremena postao "vidno prijateljskiji". Malo je državnika kojima je Merkel radije ponudila gostoljubivost u "svom dvorištu" nego u Berlinu, a jedan od njih je bivši američki predsjednik George W. Bush za kojeg je Merkel na bivšoj istočnonjemačkoj kolektivnoj zadruzi u srpnju 2006. priredila pečeno prase na teksaški način.

Pa iako između nje i Hollandea nema onog prijateljskog tapšanja po ramenima, on i Merkel jačaju odnose između dvije zemlje, a posebice ih je jedan drugom u zagrljaj bacila ukrajinska kriza i sve arogantnija Rusija. Merkel i Hollande su, naime, ključni za postizanje jedinstvenog odgovora EU-a oko daljnjih sankcija režimu Vladimira Putina. I dok Poljska i baltičke države zagovaraju oštrije sankcije, zemlje na jugu Europe pokazuju nevoljkost prema tom scenariju.

EU je zbog aneksije Krima u dva navrata uveo sankcije Rusiji, a na pomolu je i treća faza sankcija sa širim gospodarskim posljedicama.

Kako pišu mediji, kancelarka će Hollandeu predati poklon koji je podsjetnik na neprijateljstvo koje su Francuska i Njemačka premostile: bačvu usoljenih haringa nazvanih po Ottu von Bismarcku, pruskom kancelaru koji je 1871. ujedinio Njemačku nakon što je porazio Francusku u ratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara