Izmjene Zakona o Uskoku: Uvedeno kazneno djelo podmićivanja zastupnika

Izmjene Zakona o Uskoku: Uvedeno kazneno djelo podmićivanja zastupnika

Ilustracija: Davor Pongračić/Cropix

SVI ZASTUPNIČKI klubovi podržali su izmjene Zakona o uredu za suzbijanje korupcije i organizirano kriminaliteta.

"Uskok u praksi hvata krupne kriminalce i to radi uspješno, međutim jedini uvjet za takvo hvatanje je da se ti krupni kriminalci ne nalaze blizu aktualnoj vlasti", izjavio je laburist Nikola Vuljanić u raspravi. Također je izrazio sumnju u vjerodostojnost osuđenika kojeg državni odvjetnik, odnosno Uskok poziva iz nekog drugog postupka da bude svjedok u nekom aktualnom postupku te mu jamči smanjenje kazne.

Branko Vukšić iz iste stranke rekao je kako su kod nas kriminalci društveno prihvatljiviji od zviždača. "Kako njima vjerovati - to je postala dvojba", rekao je.

HDSSB-ov Josip Salapić podupro je institut zahtjeva za izvanredno ublažavanje kazne, a HDZ-ovka Ana Lovrin je pozdravila dopunu kataloga kaznenih djela iz nadležnosti Uskoka i kaznenim djelom podmićivanja zastupnika. Jadranka Kosor je rekla da politika i dalje "mora djelovati vođena načelima da nitko nije nedodirljiv i da se svakoga može, mora i smije procesuirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema vladinom prijedlogu katalog kaznenih djela koja spadaju u nadležnost Uskoka dopunjuje se i kaznenim djelom podmićivanja zastupnika koje predviđa novi Kazneni zakon (KZ). Po tom kaznenom djelu, kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se zastupnik u Hrvatskom saboru ili Europskom parlamentu te vijećnik u gradskom ili općinskom vijeću te županijskoj skupštini koji traži ili primi mito da bi glasao na određeni način.

Mogući ponovni postupci nakon pravomoćne presude za najteža kaznena djela

Izmjene omogućavaju glavnom državnom odvjetniku da na prijedlog ravnatelja Uskoka, za posebno teška kaznena djela iz nadležnosti tog tijela, predloži obnovu postupka u dijelu koji se odnosi na kaznu pravomoćno osuđene osobe, ako je iskaz te osobe važan za dokazivanje najtežih oblika kaznenih djela.

Glavni državni odvjetnik tako će sudu moći, uz zahtjev za donošenjem rješenja o ispitivanju kao svjedoka osobe koja je pravomoćno osuđena kao pripadnik zločinačke organizacije, podnijeti i zahtjev za ublažavanje njegove kazne, ako je iskaz te osobe važan za otkrivanje i dokazivanje te sprječavanje kaznenih djela počinjenih u okviru zločinačke organizacije. Također će moći nadležnom sudu podnijeti prijedlog za uvjetni otpust osuđenika ili otpust izvan rokova. Time će se sudu omogućiti da u obnovljenom postupku u odnosu na izrečenu kaznu kao olakotnu okolnost uzme nečije priznanje ili suradnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara