Izolirani život onih koji su preživjeli ebolu: Stigmatizirani i odbačeni od zajednice

Screenshot: YouTube

PROFESORI u medicinskoj školi u Gvineji koju je Kadiatou Fanta pohađala ne žele je više vidjeti na predavanjima. Njezin dečko je prekinuo s njom. 26-ogodišnja djevojka svaki dan provodi u osami, jede sama i spava sama. Mjesecima nakon što je preživjela bolest, čak se i članovi njezine obitelji boje zaraze i izbjegavaju izmjenjivanje dodira s njom. Unatoč činjenici da je prošlo mnogo vremena od zadnjeg puta kada je pokazivala ikakve sindrome, od povraćanja krvi i visoke temperature, unatoč certifikatu koji potvrđuje da je izliječena, mlada žena kaže kako se osjeća kao da nosi žig "preživjela ebolu" na svojem tijelu.

"Ebola je uništila moj život iako sam izliječena, nitko ne želi provoditi vrijeme sa mnom iz straha da se ne bi zarazio. Moji kolege i kolegice s godine već su prešli na sljedeću razinu obrazovanja, a ja još nisam položila svoje ispite. Želim se brinuti o pacijentima, razlog zbog kojega sam živa i zbog kojega danas mogu razgovarati s vama je medicinska njega", rekla je, prenosi AP.

U Sierra Leoneu je sličan životni put iskusio Sulaiman Kemokai, 20-ogodišnjak koji je također preživio ebolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam obolio, bilo me strah otići u bolnicu, skrivao sam svoju bolest od obitelji, od zdravstvenih radnika", rekao je Kemokai. Istaknuo je kako "nakon četiri dana više nije bio u stanju skrivati bolest" te su ga tada pokupila posebna hitna kola za oboljele od ebole koja su ga odvele u bolnicu, javlja AP.

Mladić ističe kako i dalje ima mnogo onih u njegovoj zajednici koji se boje fizičkog kontakta s njime. Unatoč tome što oni koji su ozdravili i koji su prošli kroz terapiju više nisu zarazni, uz iznimku toga da ebola može biti prisutna u muškoj spermi do sedam tjedana nakon izlječenja, strah okoline i dalje ostaje prisutan.

Dezinformacije o eboli i dalje su široko rasprostranjene u zapadnoj Africi, a u sveopćem strahu koji je epidemija izazvala, rijetkima koji uspiju preživjeti bolest predstoji težak put povratka u afričko društvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara