Izrael i Palestina dogovorili produljenje primirja u Gazi

Foto: Hina

IZRAEL i Palestinci dogovorili su se u ponedjeljak navečer o produljenju primirja u Pojasu Gaze za 24 sata, samo nekoliko minuta prije isteka ranijeg primirja što je dogovoreno posredovanjem Egipta, objavile su obje strane.

Dogovor je postignut dok razlike u ključnim pitanjima prevladavaju u nastojanjima da se postigne dugoročni sporazum između Izraela i militantnih skupina u Pojasu Gaze, poglavito Hamasovih islamista, čime bi se omogućila obnova toga područja nakon pet tjedana borbe.

Neprijateljstva su obustavljena prije nešto više od tjedan dana trodnevnim primirjem dogovorenim uz posredovanje Egipta, koje je produljeno za pet dana i trebalo je isteći u ponedjeljak u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Palestinski dužnosnik koji je sudjelovao u pregovorima u Kairu izjavio je kako će ovo posljednje produljenje objema stranama omogućiti "završetak pregovora"

Prema navodima jednog izraelskog sigurnosnog dužnosnika u Jeruzalemu, "primirje će na zahtjev Egipta biti produljeno za 24 sata kako bi se omogućili daljnji pregovori".

Viši palestinski dužnosnik u Gazi izjavio je pak da je dogovor postignut o svim pitanjima koje je naznačio Egipat osim dvaju. Pitanja uključuju otvaranje Gaze prema vanjskome svijetu kako bi se omogućio dotok robe.

Pitanja o kojima još nema dogovora tiču se Hamasovih zahtjeva o otvaranju zračne i morske luke, o čemu će se prema tvrdnjama izraelske strane koje prenose palestinski izvori, razgovarati kasnije, nakon što se riješi pitanje oslobađanja palestinskih zatvorenika u Izraelu i predaje tijela dvojice ubijenih izraelskih vojnika što ih drži Hamas.

Izraelci i Palestinci upozoravaju na moguće novo nasilje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni palestinski pregovarač na mirovnim pregovorima upozorio je u utorak da bi nasilje u Pojasu Gaze moglo ponovno izbiti ukoliko se ne postigne napredak prema trajnom izraelsko-palestinskom sporazumu prije isteka novog 24-satnog primirja dogovorenog uz egipatsko posredovanje.

Nakon dogovora u zadnji čas o produljenju primirja jedan od čelnika Fataha Azam al-Ahmad kazao je kako "nije postignut napredak ni na jednom polju" u pregovorima o rješavanju sukoba u Gazi.

"Nadamo se da će se iskoristiti svaka minuta u sljedeća 24 sata kako bi se postigao sporazum jer ako ne bude uspjeha krug nasilja će se nastaviti", kazao je Ahmad.

Optužio je Izrael za "manevriranje i kočenje" u trenutku dok jaz na ključnim pitanjima otežava napore da se postigne dugoročni sporazum Izraela i militantnih skupina u Pojasu Gaze, poglavito Hamasovih islamista, čime bi se omogućila obnova toga područja nakon pet tjedana borbe.

Izraelski dužnosnik koji nije želio biti imenovan kazao je u utorak kako je izraelskom izaslanstvu naloženo da ustraje na sigurnosnim uvjetima.

"Onog trenutka kad se dogovor postigne sazvat će se sjednica vlade", kazao je taj izvor.

Neprijateljstva su obustavljena prije nešto više od tjedan dana trodnevnim primirjem dogovorenim uz posredovanje Egipta, koje je produljeno za pet dana i trebalo je isteći u ponedjeljak u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu, pa je u zadnji čas produljeno na nova 24 sata.

Pitanja o kojima još nema dogovora tiču se Hamasovih zahtjeva o otvaranju zračne i morske luke, o čemu će se prema tvrdnjama izraelske strane koje prenose palestinski izvori, razgovarati kasnije, nakon što se riješi pitanje oslobađanja palestinskih zatvorenika u Izraelu i predaje tijela dvojice ubijenih izraelskih vojnika što ih drži Hamas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara