Izrael i SAD podijeljeni oko nuklearnog sporazuma s Iranom

Foto: Guliver image/Getty images

IZRAEL ustraje da se Iranu uskrati pravo na obogaćivanje urana u trajnom nuklearnom sporazumu, a taj bi zahtjev mogao otvoriti nove izralesko-američke podjele, izjavili su dužnosnici u srijedu.

Spor, koji je glavni razlog dolaska u Jaruzalem savjetnice za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Susan Rice u srijedu i četvrtak, rezultat je izraelskih pokušaja da oteža ionako teške pregovore svjetskih sila s Iranom prije isteka roka za postizanje dogovora 20. lipnja.

Iako nije za pregovaračkim stolom, izraleski stav važan je zapadnim zemljama uzimajući u obzir njegov strah od nuklearno naoružanog Irana i prijetnju preventivnim napadom na tradicionalnog neprijatelja ako diplomacija ne urodi plodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Privremeni sporazum iz prosinca prošle godine kojim su Iranu ublažene sankcije jasno je dao do znanja da će SAD i pet svjetskih sila u trajnom sporazumu dopustiti Teheranu obogaćivanje urana na nižim razinama, kako ne bi mogao proizvesti atomsku bombu.

No, Izrael želi da se Irancima zabrane svi sporni nuklearni projekti. Visoko obogaćenim uranom mogu se napuniti nuklearne bojne glave, ali Iran tvrdi da želi miroljubivu atomsku energiju i isključivo medicinske izotope.

"Hoćemo li se složiti s obogaćivanjem? Ne!", rekao je savjetnik izraelske vlade. "Željeli bismo da se do 20. srpnja ne postigne sporazum", dodao je ističući kako je Izrael zabrinut da bi američki predsjednik Barack Obama, suočen s mogućom pobjedom republikanaca na izborima u studenom, mogao ugoditi Iranu.

S takvim stavom teško će se složiti Obama, demokratski predsjednik u drugom mandatu koji se u prošlosti svađao s konzervativnim izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom oko strategije prema Iranu i mirovnog procesa s Palestincima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara