Izrael nastavlja s bombardiranjem Gaze, Egipat poziva na pregovore

Foto: FAH

IZRAELSKA vojska u subotu je nastavila intenzivno bombardiranje Pojasa Gaze i ubila najmanje devet osoba, od kojih pet iste obitelji, dok je Egipat uputio poziv za nastavak pregovora o prekidu vatre.

Izraelska vojska je navela da je pogodila 55 ciljeva na već opustošenom području, dan nakon pogibije prvog izraelskog djeteta stradalog u tom ratu.

"Hamas će skupo platiti taj napad", upozorio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon smrti djeteta stradalog od granate ispaljene iz Pojasa Gaze.

U području i u gradu Gazi odjekivale se eksplozije, javlja AFP, dok je Egipat, tradicionalni posrednik, pozvao Izraelce i Palestince da prihvate prekid vatre i nastave pregovore koje su prekinuli u utorak.

Izrael gađa ne samo mjesta s kojih Palestinci ispaljuju rakete već i mjesta stanovanja članova Hamasa jer toj organizaciji pripisuje odgovornost za ljudske žrtve.

Četrdeset i pet raketa palo je u subotu na Izrael pri čemu nije bilo žrtava, a deset raketa je izraelska vojska presrela, prema podacima izraelske vojske koja istovremeno bombardira Pojas Gaze.

Izraelska vojska putem letaka, telefonskih poziva i SMS poruka uputila pozive stanovnicima Gaze da se drže dalje od "terorista" Hamasa.

Na izraelskim lecima se ističe da će svaka sumnjiva kuća bit na meti, te da kampanja izraelskih oružanih snaga nije završena.

Od početka izraelske operacije 8. srpnja poginulo je najmanje 2.012 ljudi s palestinske strane i 68, od kojih 64 vojnika i 4 civila s izraelske strane.

Najmanje 480 djece stare od 10 dana do 17 godina je ubijeno, a 70,73 posto žrtava sukoba su civili, navodi UNICEF, UN-ova agencija za pomoć djeci.

Palestinci i Izraelci su nastavili neprijateljstva u utorak nakon 9-dnevnog primirja. Neizravni pregovori koje su u Kairu vodili Egipćani kako bi prekid vatre prerastao u trajno primirje završili su neuspjehom.

Hamas pristao da Palestinci pristupe ICC-u

ČELNICI Hamasa kazali su u subotu da su pristali da Palestinci pristupe Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), što bi moglo izložiti i Izrael i sam Hamas istragama zbog ratnih zločina počinjenih u Pojasu Gaze.

Musa Abu Marzuk, čelnik Hamasa u Kairu, rekao je da je potpisao dokument za koji palestinski predsjednik Mahmud Abas kaže da ga moraju podržati sve palestinske frakcije prije pristupanja ICC-u.

Ako Palestinci potpišu Rimski statut, osnivački ugovor ICC-a, taj bi sud bio nadležan za zločine počinjene na palestinskim područjima.

"Nemamo se čega bojati, palestinske frakcije pružaju legitiman otpor u skladu sa svim međunarodnim zakonima i standardima. Mi djelujemo u samoobrani", rekao je dužnosnik Hamasa Mušir al-Masri.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara