Izraelci zaplijenili pošiljku raketa namijenjenu Gazi

Foto: Guliver Image/Getty Images

IZRAELSKE pomorske snage zaplijenile su u srijedu u Crvenom moru brod koji je prevozio desetke naprednih raketa namijenjene palestinskim gerilcima u Pojasu Gaze, objavila je izraelska vojska.

Kako navodi izraelska vojska, rakete proizvedene u Siriji ukrcane su na brod u Iranu i trebale su preko Iraka, Sudana i Egipta biti prokrijumčarene na teritorij Pojasa Gaze.

Izraelski komandosi preuzeli su u "kompleksnoj tajnoj operaciji" kontrolu nad brodom Klos C, koji plovi pod panamskom zastavom, bez otpora 17-člane posade, rekao je glasnogovornik izraelske vojske Peter Lerner.

On je rekao da su na brodu pronađeni deseci raketa M302. Riječ je o raketnim projektilima kojima bi se iz Pojasa Gaze mogli gađati ciljevi duboko unutar izraelskog teritorija, te koji bi mogli znatno ojačati vojnu moć Hamasa i drugih oružanih skupina u palestinskoj enklavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Najnapredniji model raketa M302 ima domet od 160 km, i kad bi te rakete došle u Gazu, to bi značilo da bi se milijuni Izraelaca našli pod prijetnjom napada", rekao je Lerner.

Hamas je izraelsku objavu odbacio kao "glupu šalu". "Riječ je o novoj izraelskoj laži koja bi trebala opravdati i produžiti blokadu Gaze", rekao je Taher al-Nono, savjetnik Hamasova premijera Ismaila Hanije.

Zasad Iran i Sirija nisu komentirali izraelske tvrdnje.

Na snimkama izraelske vojske vidi se šef pomorskih snaga admiral Ram Rothberg kako provodi inspekciju zaplijenjenih raketa u potpalublju broda.

Lerner je rekao da su rakete zrakoplovom prebačene iz Sirije u Iran, gdje su ukrcane na brod koji je preko Iraka plovio prema Sudanu. Pošto bi pošiljka došla na afričko tlo, rekao je Lehrer, trebala je vjerojatno kopnenim putem preko Egipta biti prokrijumčarena u Pojas Gaze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara