Izraelska "kompleksna" strategija za pregovore s Iranom: Pokorite se ili će biti svega!

Izraelska "kompleksna" strategija za pregovore s Iranom: Pokorite se ili će biti svega!

Foto: AFP

IZRAELCI sve otvorenije pozivaju svoje saveznike sa Zapada da Iranu zaozbiljno zaprijete vojnom akcijom na pregovorima u Moskvi. Naime, sudeći prema izvještajima CNN-a, Izrael smatra kako Iran prijetnju ratom dosad nije shvatio dovoljno ozbiljno.

"Iranci misle kako je ovo samo upozorenje. Ti ljudi nas ne shvaćaju ozbiljno. Ako oni shvate da je vojna akcija stvarna opcija, možda tu akciju onda nećemo trebati. Ukoliko pomisle da je riječ o blefu, onda bi to moglo dovesti do rata", kazao je izraelski predsjednik Shimon Peres za CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To upozorenje mora imati kredibilitet, sankcije moraju biti stvarne. Bolje da prvo iskoristimo sve nevojne mjere i Irancima damo do znanja kako je bolje da se slože s nevojnim akcijama nego da tražimo druge opcije", dodao je Peres. Pritom je Teheran optužio da definitivno razvija nuklearnu bombu i naglasio kako vrijeme za Iran istječe.

Nešto ranije je Jerusalem Post citirao neimenovanog izraelskog dužnosnika koji je potvrdio da je njihova vlada zapadne saveznike zamolila da ozbiljnije zaprijete Iranu vojnom akcijom. "Želimo da međunarodna zajednica nastupi sa stavom: ovo su naši zahtjevi, ovo su naše sankcije, pokorite se ili...", kazao je izraelski dužnosnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara