Izvidniku 113. brigade Vrhovni sud RH povisio kaznu na sedam godina zatvora za ubojstvo staraca i zarobljenika

Izvidniku 113. brigade Vrhovni sud RH povisio kaznu na sedam godina zatvora za ubojstvo staraca i zarobljenika

Foto: Ilustracija

VRHOVNI SUD RH povisio je kaznu Boži Bačeliću, izvidniku i zapovjedniku voda 113. brigade HV-a, za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Korektno ponašanje na sudu, a pobjegao u Njemačku da mu ne sude?!

Lani je Bačelić u Splitu osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora za ubojstvo starijeg bračnog para Damjanić u selu Prokljanu te ubojstvo ratnog zarobljenika u Varivodama, no Vrhovni sud  smatra da sankcija treba biti stroža pa su ga osudili pravomoćno na sedam godina zatvora.

Prvostupanjski sud, pojašnjeno je u presudi, nije dovoljno uzeo u obzir otegotne okolnosti, dok je precijenio značaj korektnog ponašanja na sudu i protok vremena jer je Bačelić pobjegao u Njemačku odakle je izručen 2012. godine pa je tako iskazao nepoštivanje prema pravnim institucijama te je odugovlačio kazneni postupak. 

Ubio starce pa im zapalio tijela i kuću

Tijekom akcije čišćenja terena nakon Oluje, 11. kolovoza 1995. godine Bačelić je pred obiteljskom kućom iz automatskog oružja pucao na 76-godišnjeg Nikolu i njegovu dvije godine mlađu suprugu Milicu. Ona je dobila metak u glavu, a suprugu su prostrijeljene natkoljenice te je pao na pod i polomio lubanju. Tijela su im zapaljena, kao i kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan ili dva ranije, Bačelić je rafalom iz automatskog oružja izrešetao i pripadnika vojske RSK Vuka Mandića, koji je dobio dva metka u glavu, jedan u vrat, dva u prsa, jedan u slabine te jedan ili dva kroz zdjelicu i jedan u podlakticu.

Novo suđenje za oslobađajuću presudu

Osim Bačeliću, sudilo se i ročnicima HV-a, kojima je zapovijedao. Pravomoćno su oslobođeni optužbe za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, no ponovno će im se suditi za ratni zločin nad civilima. 

Sutkinja Ivona Rupić je, naime, prekvalificirala djelo u pomaganje počinitelju kaznenog djela te donijela odbijajuću presudu zbog zastare. Vrhovni sud smatra kako je došlo do prekoračenja optužbe i da je sud samostalno intervenirao i izmijenio pravnu suštinu, čime je došlo do apsolutno bitne povrede kaznenog postupka.

Drže kako je u pravu bio državni odvjetnik koji je u žalbi naveo da je okrivljenike trebalo osloboditi, a ne donijeti odbijajuću presudu. Upravo zbog ovog detalja novo suđenje protiv ročnika bit će tek puka formalnost, jer će na kraju, sukladno uputi Vrhovnog suda, ipak biti oslobođeni.

Ubio je dvoje nemoćnih staraca koji nisu predstavljali opasnost

Vrhovni sud je u obrazloženju presude istaknuo kako splitski Županijski sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio otegotnu okolnost da je Bačelić usmrtio dvoje nemoćnih staraca. Nikola Damjanić je uz to bio invalid, uz njegov leš nađena je štaka. Radilo se o civilima koji nisu predstavljali opasnost, a tijela i kuća su im spaljeni. Bačelić je, drži Vrhovni sud, kao zapovjednik voda morao poštivati viši moralni kodeks te je trebao spriječiti takvo ponašanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara