Izvoz mesa u Rusiju velika šansa za srpsko gospodarstvo: Carnex povećao izvoz 12 puta

Ilustracija: freeimages.com
 
PREDSTAVNICI mesne industrije u Srbiji smatraju da bi izvoz mesa i mesnih prerađevina u Rusiju mogao biti velika šansa za srpsko gospodarstvo, ali i da država još nije prepoznala ogroman potencijal tog tržišta, prenosi Tanjug.
 
Najviše ih ograničava to što je stočni fond Srbije prepolovljen i da zbog sankcija koje je Rusija uvela EU i drugim zemljama imaju poteškoća sa transportom robe te upozoravaju da bi država u tom području treba uskladiti propise s ruskim.
 
Čelnici industrija mesa Carnex iz Vrbasa, Topola iz Bačke Topole i Zlatiborca iz Mačkata navode da zbog događaja u Ukrajini, kao i zabrane uvoza svinjskog mesa iz EU u Rusiju značajno povećali izvoz mesa na rusko tržište.
 
Carnex povećao izvoz 12 puta
 
Mesna industrija je jedna od velikih izvoznih šansi Srbije, rekli su Tanjugu u tvrtki Carnex, koja je u prvih sedam mjeseci ove godine povećala izvoz mesa i mesnih prerađevina na rusko tržište za čak 12 puta, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 
"Ova situacija će svakako doprinijeti i mi ovu šansu nikako nećemo propustiti. Aktivno se bavimo dugotrajnim pozicioniranjem Carnexovih proizvoda na ruskom tržištu", rekao je direktor izvoza u tvrtki Carnex, koja djeluje u sastavu MK grupe, Dejan Šušnjar.
 
Prema njegovim riječima, država bi trebala dati jasne upute i smjernice proizvođačima sa ciljem usklađivanja propisa i normi ulaza proizvoda od mesa i mesnih prerađevina u Rusiju s jedne strane, i sa druge formirati na državnoj razini kontrolna tijela koja će pratiti rad gospodarskih subjekata u Srbiji, kao i akreditiranih laboratorija koja prate sigurnost i normu proizvoda od mesa i mesnih prerađevina.
 
Šušnjar kaže da Carnex, kao i drugih proizvođači u Srbiji, trenutno najviše izvoze sirovinu odnosno svinjske polovice i mesne konzerve.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara