Jako nevrijeme jučer izazvalo nekoliko nesreća na moru, u Loparu se utopio Nijemac

Jako nevrijeme jučer izazvalo nekoliko nesreća na moru, u Loparu se utopio Nijemac

Ilustracija: Arhiva

TIJEKOM jučerašnjega dana, 27. srpnja, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je nekoliko dojava o nesrećama na moru te je u suradnji sa nadležnim lučkim kapetanijama, Pomorskom policijom i ostalim službama koordinirala akcije traganja i spašavanja.

Prva dojava u Središnjici zaprimljena je jučer ujutro u 9.36 sati od posade brodice koja je ostala u kvaru nedaleko Čiova, te je obavijest proslijeđena u Lučku kapetaniju Split, odnosno nadležnoj Lučkoj ispostavi Trogir, čiji su djelatnici odmah isplovili u intervenciju. Po dolasku na dojavljenu poziciju između Čiova i Trogira djelatnici trogirske Ispostave pronašli su traženu brodicu luke upisa Split, sa pet neozlijeđenih članova posade, od toga dvoje malodobne djece, svi hrvatski državljani, te su ih zbog približavanja nevere uzeli u tegalj do Okruga Donjega na Čiovu, kamo su pristali u 10.12 sati, čime je ova akcija uspješno okončana.

Sljedeća dojava u Središnjici je zaprimljena u 10.48 sati od strane djelatnika Lučke kapetanije Split o teže ozlijeđenom nautičaru koji je odaslao poziv u pomoć nedaleko luke Hvar tražeći pomoć pri uplovljavanju. Splitska Kapetanija je u koordinaciji sa Središnjicom angažirala djelatnike Lučke ispostave Hvar koji su ubrzo po dojavi organizirali prihvat ozlijeđenoga nautičara na službeno plovilo na poziciji oko 300 metara od hvarske luke, te su ga već u 11 sati iskrcali u Hvaru gdje su ozlijeđenoga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći. Prema izvještaju Lučke ispostave Hvar, ozlijeđeni nautičar hrvatski je državljanin koji je tijekom plovidbe brodicom prema hvarskoj luci ozlijedio prst na ruci zbog čega više nije bio sposoban upravljati plovilom, koje su djelatnici Ispostave nakon zbrinjavanja ozlijeđenog nautičara vezali u hvarskoj luci.

Nekoliko nesreća zbog nevremena

Sljedeće dvije akcije dogodile su se jučer uzastopno na dubrovačkome plovnom području, a prva akcija započela je u 15.50 sati kada je u Središnjici zaprimljena obavijest Lučke kapetanije Dubrovnik o nasukanju manje brodice na Lopudu uslijed jakoga nevremena. Prema prikupljenim informacijama na plovilu se nalazilo četvero neozlijeđenih hrvatskih državljana, dvoje članova posade od 18 godina starosti, jedan član posade od 17 i jedno dijete od 7 godina starosti.

Djelatnici Kapetanije brzom akcijom organizirali su prekrcaj brodolomaca čije je plovilo iznenadnim nailaskom jakoga neverina oštećeno za daljnju plovidbu. Brodolomci su iskrcani u Dubrovniku, a na poziciji nesreće nije primijećeno zagađenje mora.

Gotovo istovremeno, oko 16 sati kod Cavtata je došlo do druge pomorske nezgode kada je uslijed puknuća veza na plutači nevrijeme odbacilo jedrilicu na obalu. Na jedrilici u tom trenutku nije bilo posade, a nije primijećeno niti onečišćenja mora, te je dubrovačka Kapetanija vlasniku plovila naložila komercijalno odsukavanje plovila, što je obavljeno odmah nakon smirivanja nevremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utopio se Nijemac

U 17.43 sati Središnjica je zaprimila dojavu sa riječkoga područja nadzora plovidbe kada je iz lokalnoga hotela u Loparu prijavljen nestanak muške osobe na plaži ispred susjednog hotela, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka. Naime, supruga nestalog gosta hotela prijavila je nestanak supruga, (rođen 1940. godine), njemački državljani, koji je otišao plivati oko 16 sati te se do vremena dojave još nije vratio, o čemu je Kapetanija obavijestila nadležnu Lučku ispostavu Lopar, odnosno postaju Pomorske policije Rijeka čiji su djelatnici plovilom pretražili područje lokalnih plaža, da bi u 19.50 sati pristigla dojava o pronađenome muškome tijelu u području nestanka, za što je Pomorska policija dala potvrdu kako je riječ, nažalost, o traženome njemačkom državljaninu. Policija je poduzela očevidne radnje u ovome slučaju.

Jučerašnje aktivnosti zaključene su posljednjom akcijom koja je započela u 18.00 sati kada je Središnjica zaprimila poziv preko Obalne radio postaje Splitradio od posade jedrilice naziva „Himalaya“, luke upisa Split, sa koje je zatražena hitna medicinska intervencija zbog člana posade koji ne diše, te je Središnjica posadi naložila hitno iskrcavanje u Hvaru, gdje je pozvana Hitna medicinska pomoć čiji su djelatnici u 18.30 sati preuzeli pacijenticu, argentinsku državljanku (rođena 1940. godine) u daljnje medicinsko postupanje.

Na moru najopasniji nesavjesni gliseraši

Pomorska akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe kodnoga naziva „Sigurnost na moru 2014“ i ove godine je istodobno provedena u jeku turističke sezone na razini svih osam lučkih kapetanija i njihove 72 ispostave, na gotovo cijelome području nadzora plovidbe hrvatskim dijelom Jadrana, a započela je u subotu u 10 sati i trajala je do 20 sati navečer. Djelatnici svih lučkih kapetanija tijekom nadzora obavili su brojne preglede više tipova plovila, te su sudionike u pomorskome prometu upozorili na brojne uočene nedostatke, uputili opomene ali i izrekli prekršajne kazne u ukupnom iznosu od 71.693,00 kuna.

I u ovogodišnjoj akciji zabilježen je nažalost kao najčešći, a ujedno i najopasniji prekršaj glisiranje morem unutar 300 metara od obale, što je iznimno opasna radnja po kupače ali i druge sudionike u pomorskom prometu, budući da je u tome pojasu često povećana brojnost plovila u pokretu i na sidru, što lako može dovesti do sudara plovila ili naleta na kupače i time do tragičnih posljedica, stoga se u najvećem broju slučajeva prekršiteljima ne izriču opomene već im se izriču najviše zakonom dopuštene novčane kazne zbog nedopuštenoga glisiranja nedaleko obale, što je i svojevrsna prevencija nesavjesnima za slično ponašanje ubuduće.

Uz glisiranje blizu obale kao drugi najčešći prekršaj evidentirana je nepotpuna dokumentacija vlasnika plovila, dok su u manjem broju zabilježeni prekršaji i propusti u vidu prekrcanosti plovila, nepotpunoj opremi ili nepoznavanju osnovnih propisa i normi u plovidbi morem.

Cilj ove akcije bio je i nadzor plaža i kupališta, nadzor koncesijskih odobrenja za iznajmljivače plovila, nadzor putničkih plovila te nadzor nad onečišćenjem od strane polovila i njihovih vlasnika, posebno iz razloga što tijekom sezone Jadranom plovi u prosjeku oko 170 tisuća charter plovila, 30 tisuća sportskih i rekreativnih plovila, a u jadranske luke uplovljava ukupno oko 100 tisuća brodova.

Također se provjeravalo da li sudionici u pomorskom prometu poštuju odredbe koje se odnose ne samo na sigurnost plovidbe morem nego i njegovu zaštitu, suzdržavaju li se od nepotrebnog onečišćenja mora ispuštanjem balastnih voda, otpada s brodova i plovila, te onečišćuju li obalu i uvale, što je nažalost također učestalo negativno ponašanje kako vlasnika brodova, tako i korisnika chartera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara