Jakovina: Nema sukoba interesa, prenio sam prava na odvjetnika, ali sam propustio o tome obavijestiti povjerenstvo

Jakovina: Nema sukoba interesa, prenio sam prava na odvjetnika, ali sam propustio o tome obavijestiti povjerenstvo

Foto: Ronald Goršić/Cropix

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina ima problema sa sukobom interesa, ali i dugovima.

U njegovoj imovinskoj kartici i danas piše da je stopostotni vlasnik i direktor tvrtke TJ - PROM, registrirane kao poljoprivredna apoteka sa sjedištem u Bukovlju kod Slavonskog Broda. Prema Zakonu o sprječavaju sukoba interesa, 30 dana od preuzimanja ministarske funkcije Jakovina se morao riješiti upravljačkih prava.

Tvrtka ministra Jakovine je zbog duga u blokadi već dvije godine. Na popisu dužnika su i Hrvatske vode, gdje je aktualni ministar predsjednik Upravnog vijeća.

Ravnateljica Porezne uprave ignorirala telefonske pozive novinara HTV-a i poruke u kojima su tražili točan iznos poreznog duga tvrtke ministra Jakovine. Na nedavno objavljenom "stupu srama" nema njegove tvrtke pa se može zaključiti da mu je porezni dug manji od 15 tisuća kuna.

"Prenio sam prava na odvjetnika, ali sam propustio o tome obavijestiti povjerenstvo"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je reagirao pisanom izjavom u kojoj tvrdi da je upravljačka prava prenio na odvjetnički ured u Slavonskom Brodu, no ne spominje ime tog ureda.

"U potpunosti odbacujem navode iz teksta u kojem me se optužuje da sam u teškom sukobu interesa jer nikakvog sukoba interesa nema. Naime, tvrtka čiji sam vlasnik je neaktivna, nema zaposlenih i nije (niti je bila) ni u kakvom poslovnom odnosu s tijelima javne vlasti (na državnoj, područnoj ili lokalnoj razini) ili tvrtkama u državnom vlasništvu. To se jednako odnosi i na vrijeme kada sam bio općinski načelnik, kao i od trenutka kada sam postao član Vlade RH", napisao je ministar.

"Nakon dolaska u Vladu RH, društvo TJ-PROM d.o.o. uredno sam prijavio u imovinsku karticu te naveo da je prijenos upravljačkih prava u tijeku, što dokazuje da nisam ništa skrivao niti sam imao namjeru. Sukladno Zakonu, prenio sam upravljačka prava na odvjetnicki ured u Slavonskom Brodu kao što sam i prilikom popunjavanja imovinske kartice i napomenuo. Moj jedini propust je to što nisam Povjerenstvu dostavio ugovor o prijenosu upravljačkih prava za što se ispričavam. Što se tiče dugovanja prema trećima, nastalima u doba kada je tvrtka bila aktivna, nikada ih nisam osporavao te će ista biti namirena po prodaji tvrtke od strane povjerenika (odvjetnika) na kojeg su prenijeta upravljačka prava", završava ministar.

"U vremenima kada država više nikome ne oprašta porezni dug, ministar Jakovina nema mnogo vremena", smatra Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu: "Morao bi odmah poduzeti mjere s kojim bi ispravio nastalu situaciju, dakle pokriti dugovanja, zatvoriti firmu, s obzirom na to da mu tu ništa ne koristi, da on prenese na nekog trećeg, ako firma ne posluje i učiniti sve da smanji štetu koja je nastala. Ako to učini, njegovo povjerenje će biti sačuvano, ali ako to ne učini brzo i odlučno, onda će pasti ljaga i na njega i na cijelu Vladu."

Jakovinu će mimoići i financijska kazna jer Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ne djeluje već dvije godine, pa mu kaznu, koja prema zakonu može iznositi i do 40 tisuća kuna, nema tko napisati.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara