Jakovina: Treba utvrditi gdje su završile ukradene jabuke pune pesticida i povući ih s tržišta

Screenshot: HRT

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina nakon sjednice Vlade komentirao je slučaj krađe 20 tona jabuka u općini Gornja Rijeka, koje su netom prije prskane pesticidima. Jakovina uvjerava kako nema prevelike opasnosti za građane.

> Lopovi opustošili voćnjak: Ukrali 15 do 20 tona jabuka punih pesticida, opasnih za zdravlje

''Ne bi trebalo nikakve posebne zabrinutosti i opasnosti za građane, jer to nije kontinuirano uzimanje hrane koja je netom tretirana zaštitnim sredstvima. Ali je dobro utvrditi gdje se nalaze te jabuke i povući ih s tržišta ako su ondje'', rekao je.

Ako se pronađu, jabuke će, kaže Jakovina, biti neškodljivo uništene. Ako je, pak, krađa prijavljena, na potezu je policija, poručuje resorni ministar.

''Ono što možemo inspekcijskim nadzorima je više kontrolirati, ali to nije posao samo Ministarstva poljoprivrede. Mi kontroliramo primarnu proizvodnju, dok sanitarni inspektori kontroliraju tržište. Radit ćemo zajedno, znači sanitarna i poljoprivredna inspekcija i pokušat ćemo to riješiti na optimalan način'', najavio je Jakovina.

Jabuke opasne po zdravlje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković u izjavi za Hinu poručuje, pak, kako je nužan oprez potrošača, jer prema informacijama koje se pojavljuju, jabuke su nekoliko dana prije krađe prskane pesticidima i opasne su po zdravlje.

Riječ je o sortama koje će tek za mjesec dana biti zrele, kaže Ivković.

Potrošačima je preporučio da, ako kupuju jabuke od nepoznatog izvora, jabuke dobro operu i da ih prije upotrebe razrežu jer, ako je koštica bijela, onda ta jabuka nije zrela i postoji opasnost da je riječ o ukradenim, nedozrelim i prije toga špricanim jabukama.

Ivković se nada brzoj intervenciji policije kako bi se spriječila pojava tih jabuka među potrošačima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara