Janša: Rušili su moju vladu kako bi zaustavili istragu o političkoj odgovornosti za "rupu" u bankama

Janša: Rušili su moju vladu kako bi zaustavili istragu o političkoj odgovornosti za "rupu" u bankama

Foto: Hina

SLOVENSKI oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša izjavio je u četvrtak da očekuje bezuvjetnu ostavku Gorana Klemenčiča, ministra pravosuđa u sadašnjoj vladi premijera Mire Cerara, kojega je označio kao jednog od glavnih krivaca za pad svoje vlade u travnju 2013., kada je Klemenčič vodio državno protukorupcijsko povjerenstvo.

"Zahtijevamo i očekujemo da ministar Klemenčič smjesta da ostavku", kazao je Janša na konferenciji za novinare svoje Slovenske demokratske stranke (SDS), komentirajući odluku vrhovnog suda o izvješću protukorupcijskog povjerenstva, s početka 2013., u vrijeme kad je tu komisiju vodio Klemenčič.

Vrhovni sud je na Janšinu žalbu, a nakon više od dvije godine postupka, poništio tada javno objavljeni nalaz povjerenstva da je Janša kao državni dužnosnik prikrivao podrijetlo imovine, da nije prijavio svu imovinu i prihode, te da je pri tome kršio zakon o integritetu javnih službenika čiji je cilj sprječavanje sukoba interesa i korupcijskih pojava.

Janša: Cilj je bio zaustaviti reforme i istragu o političkoj odgovornosti za 'rupu' u bankama

Vrhovni sud je u svojoj konačnoj presudi ustvrdio kako je protukorupcijsko povjerenstvo pod Klemenčičevim vodstvom izašlo iz okvira zakonskih ovlasti jer je svoje konstatacije javno objavilo, a da ih nije prethodno dalo Janši na uvid, kako bi mogao dati svoju verziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ozračju izvješća protukorupcijskog povjerenstva i pod utjecajem masovnih prosvjeda protiv političara koji su se odvijali u više slovenskih gradova, Janšina se koalicija u roku tri mjeseca nakon objavljenih optužbi na Janšin račun raspala jer su vladu napustile dvije stranke, a novu je vladu potom formirala Alenka Bratušek.

"Glavni je razlog rušenja moje vlade bio zaustaviti reforme i istragu o političkoj odgovornosti za 'rupu' u bankama", kazao je Janša, dodavši da je politička nestabilnost koja je nakon pada njegove vlade nastupila dovela do još većeg deficita u bankama, rasta kamata na slovenske državne obveznice, a po njegovim je riječima zaustavljena i privatizacija o čemu je njegova vlada već onda imala konkretan plan u dogovoru s oporbom.

Umjesto toga, došlo je do formiranja nove vlade koju je vodila Alenka Bratušek, a ona je zemlju u kratko vrijeme zadužila s enormnih 11 milijarda eura, kazao je Janša.

Govoreći na konferenciji za novinare, oporbeni je prvak rekao da presuda vrhovnog suda, makar dolazi prekasno jer se stvari više ne mogu popraviti, dokazuje kako je motiv djelovanja Klemenčiča i izvješća koje je pripremio bio rušenje njegove vlade, te da su svi koji su u tome sudjelovali nagrađeni dobrim mjestima i poslovima, a Klemenčič i položajem ministra pravosuđa na kojem bi smjela biti samo osoba iza koje nema nikakve etičke sumnje, što Klemenčič nije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara