Janša odobravao sporne poslove s nekretninama u Hrvatskoj?

Foto: Flickr

ČELNIK slovenske oporbe Janez Janša umiješan je u sporne poslove s nekretninama u Hrvatskoj na kojima je velike novce izgubila Nova kreditna banka Maribor (NKBM) u 2006. i 2007. godine, u vrijeme kad je Janša bio predsjednik vlade, objavila je u srijedu Slovenska televizija u svom središnjem dnevniku, pozivajući se na svoje izvore.

Slovenska policija u travnju je podnijela 12 kaznenih prijava u vezi s tim slučajem, među ostalim i protiv tadašnjeg direktora druge najveće slovenske banke Matjaža Kovačiča.

Prema istrazi, banka je u spornim poslovima na nekretninama u Hrvatskoj, kupujući preko tvrtki koje je osnovala u Hrvatskoj građevinska zemljišta, potrošila 60 milijuna eura, dvostruko više od njihove realne vrijednosti. Pri tome je zabilježila velik gubitak, a dio novca završio je na jednom računu u Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informaciji Slovenske televizije, iz tih je poslova zapravo "nestalo" 20-ak milijuna eura, a kupnju zemljišta tadašnjem direktoru banke Matjažu Kovačiču odobravao je u elektronskoj komunikaciji i preko posrednika tadašnji premijer Janez Janša.

S Janšom je u vezi s tim poslom prije mjesec dana razgovarala i policija, ali se Janša tada našao u svojstvu svjedoka, a ne osumnjičenog, tvrdi Slovenska televizija, ali dodaje da državno odvjetništvo i dalje istražuje cijeli slučaj.

Slovenska demokratska stranka (SDS) kojoj je Janša na čelu u vezi s tim je objavila da se radi o neutemeljenim špekulacijama zbog predstojećih izbora za Europski parlament na kojima SDS prema anketama dobro stoji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara