Janša priprema rigoroznu mirovinsku reformu: Slovencima će produžiti radni vijek?

Janša priprema rigoroznu mirovinsku reformu: Slovencima će produžiti radni vijek?

Foto: AFP

SLOVENCI su, čini se, opet u opasnosti da dobiju mirovinsku reformu prema kojoj bi u mirovinu išli po puno strožim uvjetima. Podsjetimo, prije godinu dana Pahorova je vlada predložila mirovinsku reformu, koju je prihvatio i parlament, ali ju je na referendumu odbacilo 70 posto birača.

S obzirom na to da je otad prošlo godinu dana, ponovno su dopušteni zakonski postupci za promjenu postojećeg mirovinskog sustava. Ovog puta u režiji vlade Janeza Janše. Njegov ministar za rad, obitelj i socijalnu politiku Andrej Vizjak potvrdio je da vlada planira novi zakon o mirovinskom osiguranju. Detalji o promjenama nisu poznati, ali je Vizjak još ranije govorio da su neke rješenja iz odbijene reforme bila dobra, pa će vjerojatno biti ponovno predložena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vizjak sugerira kako se tu radi o produžavanju radnog vijeka, kojeg je Pahorova vlada željela produžiti na 65 godina života, a čemu su se sindikati dosad žestoko protivili. Pritom slovenski mediji podsjećaju na svojevrsno Janšino licemjerje, jer je lani kao oporbeni čelnik govorio da su birači na referendumu odbacili lošu mirovinsku reformu, koja nije mogla riješiti osnovni slovenski problem - smanjenje deficita i stabiliziranje javnih financija.

Janša se tad zalagao uvođenje takozvanih individualnih mirovinskih računa, ali je realno očekivati da će njegova vlada ovog puta ići na smanjenje velikog broja povlaštenih mirovina koje opterećuju proračun.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara