Japan poziva Kinu i Južnu Koreju na summit o otvorenim pitanjima

Foto: Guliver image/Getty images

JAPANSKI premijer Shinzo Abe pozvao je u nedjelju na summit s Kinom i Južnom Korejom na kojemu bi se otvoreno raspravljalo o rješenju napetosti proizašlih iz teritorijalnih ili povijesnih razmirica.

"Trebamo organizirati summit tijekom kojega ćemo otvoreno razgovarati", rekao je premijer u intervjuu za javnu televiziju NHK, dva dana nakon što je takav prijedlog iznijelo japansko ministarstvo vanjskih poslova.

Odnosi Japana sa susjednim državama zahlađeni su već više od godinu dana, no službeni Tokio redovito predlaže održavanje takvih sastanaka. Peking i Seul odbacili su mogućnost summita s konzervativnim premijerom kojega osuđuju zbog, kako smatraju, militantnih i nacionalističkih aspiracija.

26. prosinca Shinzo Abe je na sebe ponovno navukao gnjev Pekinga i Seula posjetivši šintoističko svetište Yasukuni koje štuju japanski nacionalisti. Oni se ondje okupljaju svake godine 15. kolovoza na dan japanske kapitulacije 1945., nerijetko u paravojnim odorama. Yasukuni je posvećen sjećanju na 2,5 milijuna Japanaca poginulih u ratu, među kojima je i 14 ratnih zločinaca osuđenih na procesu u Tokiju nakon poraza carskog Japana. Kina i dvije Koreje svaki put oštro prosvjeduju kad neki japanski čelnik posjeti mjesto koje smatraju simbolom japanske agresije i vojne okupacije tijekom II. svjetskog rata.

U nedjelju je Shinzo Abe ponovio kako je cilj toga posjeta bio pacifistički. Odnosi između Pekinga i Tokija otprije godinu dana pogoršani su i zbog teritorijalnog spora oko otoka u Istočnome kineskom moru.

No japanski premijer u razgovoru je istaknuo da Japanci, unatoč pozivu na održavanje summita ne kane napraviti nikakve ustupke kada su posrijedi teritorijalna pitanja. Abe je na vlast došao gotovo istodobno kad i Xi Jinping u Kini i Park Guen-Hye u Južnoj Koreji, a zbog svih međusobnih razmirica između triju zemalja, trojica čelnika nikad se nisu i službeno sastala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara