Japanska investicijska banka: Kriza je gotova

Japanska investicijska banka: Kriza je gotova

Foto: Guliver Image / Getty Images

"KRAJ svijeta je gotov", poručuje japanska investicijska banka Nomura. Naziv je to istraživanja koju je za ovu banku proveo tim predvođen Michaelom Kurtzom.

"Globalna financijska kriza je završila", tvrdi Kurtz. U istraživanju stoji da će se financijska tržišta u 2014. potpuno oporaviti, odnosno da će se trgovanje na svjetskim burzama odvijati bez opterećenja i straha od krize.

Kriza za korporacije je gotova?

Kao dokazi u prilog ovoj tvrdnji navode se jačanje europske ekonomije, manje razlike u cijenama kredita za zemlje europske jezgre i periferije, jačanje američkog nekretninskog tržišta i smanjenje američkog vanjskog duga prema Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajući unaprijed, vjerujemo da će 2014. biti godina u kojoj makrosistemski rizici neće dominirati nad kapitalnim ulaganjima", tvrdi Kurtz. Cijene dionica, vjeruje Kurtz, u 2014. ovisit će isključivo o njihovoj isplativosti.

"Dobra vijest je da bi 2014. trebala postojati snažna platforma za rast prihoda globalnih korporacija", stoji u istraživanju japanske investicijske banke, koja vjeruje da će rast globalnog BDP-a iduće godine iznositi 6,1 posto.

Jesu li se Japanci zaletjeli?

No, ne dijele svi optimizam japanske Nomure. Prošlog tjedna su, kako javlja CNBC, analitičari investicijske banke HSBC najavili da u 2014. očekuju stagnacijsku godinu. Prema njima, rizik na financijskim tržištima bit će nešto manji nego do sada, ali znatniji oporavak se ne očekuje.

"Ovo nije vrijeme za riskiranje", kaže i Steen Jakobsen, glavni ekonomist banke Saxo.  Jakobsen tvrdi da bi investitori i dalje trebali biti oprezni, jer bi im se pretjerano samopouzdanje lako moglo obiti o glavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara