Jarbolom zapeo za dalekovod u Malostonskom zaljevu: Jedrenjak Atmosphere napravio štetu od 800.000 kuna

Jarbolom zapeo za dalekovod u Malostonskom zaljevu: Jedrenjak Atmosphere napravio štetu od 800.000 kuna

Foto: Damir Mrkonjić/HR Foto

ŠTETA od čak 800.000 kuna nastala je nakon što je jedrenjak Atmosphere u Malostonskom zaljevu zapeo za dalekovod.

> Lučka kapetanija Split nezakonito zadržala jahtu Atmosphere u luci Poljud?

"Ploveći Malostonskim zaljevom jedrenjak Atmosphere, koji plovi pod zastavom Britanskih djevičanskih otoka, 20. srpnja ove godine u 14.44 sati je jarbolom zapeo za vodiče 110 kilovoltnog dalekovoda Ston-Neum, čime je izazvao njegovo isključenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Djelatnici Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), brzo su reagirali nakon isključenja dalekovoda, kako ne bi došlo do dužeg prekida u opskrbi električnom energijom. 

Međutim, nakon što je jučer završila istraga pomorske policije, Lučke kapetanije Split, te rad povjerenstva HOPS-a, utvrđena je šteta na čelično-rešetkastim stupovima na obje strane zaljeva i vodičima, od oko 800.000 kuna. Šteta je takvog karaktera da će ovaj dalekovod, inače ucrtan na pomorskim kartama, zbog sanacije kvara biti predvidivo dva tjedna  izvan funkcije, čime je smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava i napajanja električnom energijom cijelog juga Republike Hrvatske.

Posada broda Atmosphere u Splitu je potpisala očevid i zapisnik, odvjetnički timovi rade na odštetnom zahtjevu HOPS-a, čime jedrenjak ima pravo na udaljavanje iz hrvatskih teritorijalnih voda. Pojedini mediji, spekulirali su o ovom događaju, brojnim netočnim informacijama, poput one da su posadi broda Atmosphere oduzete putovnice.

U dugogodišnjoj praksi HOPS-a (nekadašnjeg HEP-OPS) na ovom području nisu zabilježeni incidenti oštećenja dalekovoda jarbolima, dok su, unatoč, oznakama na pomorskim kartama, češće nezgode oštećenja podmorskih kabela", stoji u priopćenju HOPS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara