Javnosti nepoznat rezultat svake desete javne nabave u zdravstvu

 Ilustracija: freeimages.com

DRŽAVNA potrošnja za opremanje bolnica i laboratorija prema ugovorima u javnoj nabavi ni prošle godine nije se oporavila, nakon velikog pada zabilježenog u 2012., pokazala je najnovija analiza tvrtke Briefing e-servisi, specijalizirane za praćenje i analizu javne nabave.

Obveznici javne nabave u zdravstvu sklopili su u 2013., prema dostupnim podacima objavljenim u Elektroničkom oglasniku javne nabave, ugovore u vrijednosti 1,046 milijardi kuna, oko milijun kuna manje nego 2012. U iznos nisu uključeni ugovori prema okvirnim sporazumima koji se ostvaruju tijekom više godina i uobičajeno čine oko 10 do 15 posto potrošnje.

Najveći naručitelj KBC Rijeka
 
KBC Rijeka po prvi je put nakon 2009. godine najveći naručitelj, s ugovorenim iznosom od 230,7 milijuna kuna, ispred KBC Zagreb s ugovorima vrijednim 176,1 milijun kuna i Ministarstva zdravlja, čiji su ugovori dosegnuli 60,9 milijuna kuna, bez okvirnih sporazuma.
 
Iako je ugovorena vrijednost bez okvirnih sporazuma u blagom padu, najveći isporučitelji bili su znatno uspješniji nego tijekom 2012. godine.
 
Medical Intertrade ostvario je najveću vrijednost ugovora, drugu godinu za redom, od 108,5 milijuna kuna, što je rast od znatnih 48 posto. Još se bolje oporavila Medika, koja je s rastom od 60 posto ostvarila vrijednost ugovora od 79,8 milijuna kuna. Treća je, kao i lani, Phoenix Farmacija s ugovorenih 78,1 milijun kuna, što je rast od 36 posto.
 
Nepoznati rezultati za 155 natječaja
 
Transparentnost javne nabave u zdravstvu povećana je s 87 na 90 posto, koliko je rezultata lanjskih nadmetanja objavljeno u zakonskom roku. Transparentnost je 2011. bila 84 posto.
 
"Za prošlu godinu javnost ponovno u zakonskom roku ne zna rezultate čak 155 od 1577 javnih nadmetanja u zdravstvu, za što nema nikakvog opravdanja, jer se radi o trošenju javnih sredstava koje mora biti potpuno transparentno", upozorila je direktorica Briefing e-servisa Tatjana Korceba Huić.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara