Je li ovo i budućnost Hrvatske: Zakrčena birališta za predsjednika Rumunjske - u Engleskoj!

Foto: FAH

RUMUNJSKI birači u nedjelju su satima stajali u redu kako bi glasali za svog kandidata na predsjedničkim izborima. No, redovi o kojima se radi nisu zabilježeni u Rumunjskoj već - u Engleskoj.

Najveće gužve bile su, piše britanski tabloid Daily Mail, pred biralištima na kojima su Rumunji glasali u Londonu i Portsmouthu. Redovi su su bili dugi nekoliko stotina metara; procjenjuje se da je samo u Portsmouthu glasalo više od 10.000 rumunjskih državljana.

U Velikoj Britaniji, naime, živi više od 189.000 Rumunja i Bugara, koji su emigrirali iz svojih država čim su im Britanci u potpunosti otvorili granice 1. siječnja ove godine. Tada je Rumunjima i Bugarima, naime, omogućeno da se neometano zaposle u Britaniji.

Od početka godine u Britaniju se naselilo 42.000 Rumunja i Bugara. Očekuje se da će do kraja godina ta brojka biti veća od 50.000. Grupacija MigrationWatch u travnju ove godine procijenila je da će, ako se sadašnji trendovi nastave, u Britaniju svake godine iz kontinentalne Europe pristizati oko 130.000 emigranata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara