Jedan od kreatora kurikuluma zdravstvenog odgoja bio osnivač HDZ-a: "Crkva je zaostala u srednjem vijeku"

Jedan od kreatora kurikuluma zdravstvenog odgoja bio osnivač HDZ-a: "Crkva je zaostala u srednjem vijeku"

Foto: Nenad Dugi/Cropix

U HDZ-u su nezadovoljni djelovanjem svog člana, jednog od kreatora kurikuluma zdravstvenog odgoja, Dubravka Lepušića. On je naime ismijao letke HBK-a i protivi se mišljenju koja prevladava u njegovoj matičnoj stranci.

U razgovoru za Media servis Lepušić je rekao kako je bio jedan od osnivača HDZ-a početkom 90-ih, ali da je vrlo brzo zamrznuo svoje članstvo, da bi 2005. godine na nagovor ljudi iz stranke na lokalnim izborima bio na listi HDZ-a. "Da bi nakon toga meni slali pozive na razne sastanke i domjenke na što nisam išao i onda kad mi je prekipjelo nazvao sam ih telefonom i zamolio da mi to više ne šalju, nakon čega su i prestali", rekao je naglasivši kako nije upoznat s time je li izbrisan iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lepušić, po zanimanju ginekolog, prije sedam godina počeo je s edukacijom mladih po školama, a podršku su mu uglavnom davali SDP-ovci, dok HDZ njegovo djelovanje nije zanimalo. "Kad sam bio `no name` ni `mu` ni `bu` nije dolazilo iz moje matične stranke u kojoj praktički nisam bio angažiran od '92.", dodao je i komentirao napade HDZ-a i Crkve na kurikulum Zdravstvenog odgoja. "To je srednji vijek, uopće je glupo o tome pričati, doktorirao sam na toj temi i znam kako je to vani u svijetu", istaknuo je Lepušić.

Manje otpora bilo je u katoličkoj Irskoj gdje je zdravstveni odgoj prošao glatko. Jedino gdje nije prošao je Poljska koja, zanimljivo, ima manju stopu nataliteta od liberalnih Švedske i Finske gdje je pak takav Zdravstveni program na snazi gotovo pola stoljeća, dodaje Lepušić. "Mlade Finkinje najranije stupaju u seksualne odnose, s 15 godina, što je za naše podneblje zbog psihičke i fizičke nezrelosti premalo, ali, zanimljivo, Finska kao država ima najmanje problema s problemom spolno prenosivih bolesti i maloljetničkim trudnoćama", dodaje Lepušić koji već sedam godina radi po osnovnim školama i tvrdi kako zna da djeca imaju jako puno informacija o stvarima o kojima se govori u zdravstvenom odgoju.

"Neću reći da jako puno znaju, ali imaju puno više informacija nego što mi mislimo. Naša uloga i uloga škole je samo da to pravilno kanaliziramo, a govoriti nemojte ovo i ono, bilo bi kontraproduktivno. Oni će reći da se slažu, a onda će se iz grma... To je realnost", zaključio je Lepušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara