Jeftinije i ekološki prihvatljivije: Danska će do 2050. svu električnu energiju dobivati od vjetra?

Foto: Wikipedia

DANSKA je pronašla način kako uštedjeti na proizvodnji električne energije - do 2016. godine s radom će započeti turbine na obali koje će za proizvodnju električne energije koristiti vjetar. Prema posljednjim analizama, procjenjuje se da će cijena tako proizvedene električne energije biti upola manja od cijene ugljena i prirodnog plina.

Ostvare li se ove projekcije to će značiti da ugljen i prirodni plin više neće biti, kako je to dosad bilo, osnovni izvori za dugoročnu proizvodnju električne energije, piše clean Technica.

Rasmus Petersen, danski ministar za energetiku, kazao je kako je snaga vjetra danas najjeftinija od svih ostalih oblika energije. Danska želi do kraja 2050. godine postati potpuno neovisna od fosilnih goriva, a dosad proizvodi 28 posto električne energije koristeći snagu vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, korištenje vjetra za proizvodnju električne energije ima i velike ekološke prednosti. Ugljen, primjerice, uvelike utječe na negativne promjene u klimi, pridonosi zagađenju okoliša i čak dovodi do pojave bolesti povezanih s utjecajima iz okoliša.

Danska agencija za energetiku još je u svibnju izdala priopćenje u kojemu objašnjava da je u potpunosti moguće da jedna država postane potpuno neovisna o fosilnim gorivima.

"Tehnički je moguće izgraditi energetski sustav koji nije baziran na ugljenu, nafti i zemnom plinu", stoji u priopćenju.

U svijetu sve više država razmišlja o ovakvom obliku proizvodnje električne energije. U Njemačkoj je, primjerice, sve popularniji zeleni turizam. Izgradi li Danska nove turbine i vjetroelektrane, to će svakako biti privlačno i za turiste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara