Jeste li pomaknuli kazaljke satova? Počelo ljetno računanje vremena

Ilustracija: Shutterstock

NOĆ SA subote na nedjelju "krade" vam sat vremena sna jer se prelazi na ljetno računanje vremena.

Ljetno računanje vremena počelo je noćas u dva sata, tako što se kazaljke satova pomiču za jedan sat unaprijed, odnosno vrijeme u dva sata se računa kao tri sata.

Ljetnim računanjem vremena mijenja se i tarifni obračun električne energije

Ljetno računanje vremena donosi i više dnevnog svjetla, a time i uštede u trošenju električne energije. Također, ljetnim računanjem vremena mijenja se i tarifni obračun električne energije - po višoj tarifi se struja plaća od 8 do 22 sata, a po nižoj tarifi tijekom noćnih sati, od 22 do 8 sati.

Danju više ne morate paliti svjetla na automobilima, ali zimsku opremu i dalje morate imati

Prelaskom na ljetno računanje vremena vozači automobila više nisu obavezni paliti svjetla tijekom dana. Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama obvezno je korištenje dnevnih ili kratkih svjetla za vrijeme zimskog računanja vremena, dok prelaskom na ljetno računanje vremena te obveze više nema. Ovo se ne odnosi na mopede i motocikle jer za njih ta obveza vrijedi tijekom cijele godine.

No, ovo ne znači da se nakon vikenda možete riješiti zimske opreme. Ona je, naime, obavezna sve do 15. travnja pa još nešto više od dva tjedna morate imati zimske gume na svojim limenim ljubimcima.

Vlakovi kasnili zbog prelaska na ljetno računanje vremena

"Zbog pomicanja sata jedan sat unaprijed i na prugama HŽ Infrastrukture, kao i uvijek do sada, organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme", izvijestili su iz HŽ Infrastrukture.

Zbog pomicanja vremena s dva na tri sata tri su putnička vlaka u željezničkome prometu kasnila jedan sat. Riječ je o paru noćnih vlakova na relaciji Zagreb–Split (br. 825) i obratno (br. 824) te o vlaku na relaciji Osijek-Zagreb (br. 980).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara