John Kerry tvrdi: UN-ov izvještaj dokazuje da je Asadova vojska odgovorna za napad kemijskim oružjem

Foto: Guliver Image / Getty Images

IAKO je načelno dogovoreno da je uništavanje kemijskog oružja najbolji način rješavanja krize u Siriji, izvršenja tog plana još uvije nije dogovoreno. Problem je u tome što SAD i Francuska žele u dogovor uključiti i prijetnju vojnom akcijom ako Sirija ne ispoštuje svoj dio dogovora o uništenju oružja. Rusi se ne slažu s time i ne žele nikakve dodatke koji bi uključivali upotrebu sile, prenosi CNN.

"Prijetnja silom nije način kojim se rješavaju međunarodni problemi", izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Kazao je i kako prijašnje vojne intervencije Zapada nisu donijele rezultate. Naveo je Libiju kao primjer.

"Dobri motivi i dobre namjere dovele su do vojne intervencije u Libiji, no je li to rezultiralo demokracijom? Zemlja je podijeljena na plemena koja se bore međusobno", kazao je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Putin je još jednom naglasio kako je napad izveden 21. kolovoza zasigurno provokacija od strane pobunjenika. Tvrdi kako su pobunjenici uzeli materijal od sirijske vojske.

Ruski ministar obrane, Sergej Šojgu, kazao je kako je Rusija spreman sudjelovati u transportu i uništenju kemijskog oružja, no samo kao dio međunarodne koalicije.

Kerry tvrdi: UN-ov izvještaj dokazuje krivnju režima

Tajnik SAD-a John Kerry kazao je kako izvještaj UN-a o napadu kemijskim oružjem 21. kolovoza sadrži "ključne detalje" koji potvrđuju da je "sirijski režim odgovoran za taj napad".

Pod "ključnim detaljima" podrazumijeva se tip municije upotrebljene u napadu, a koju je sirijska vlada prije koristila. Pobunjenici ne posjeduju takvu municiju, tvrdi Kerry.

"Kada smo kazali da znamo što je istina, to smo i mislili", objasnio je Kerry, prenosi CNN.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara