Još četvero Palestinaca poginulo u izraelskim zračnim napadima na Gazu

Foto: Hina

ČETVERO Palestinaca je poginulo u petak u dva odvojena izraelska zračna udara u Pojasu Gaze, 46. dana rata, rekli su izvori.

Dvoje među njima je poginulo u bombardiranju kuće u Nuseiratu, u središtu teritorija. Drugih dvoje je izgubilo život u Deir al Balah, rekao je za AFP glasnogovornik mjesne spasilačke službe Ašaraf al Kodra.

Nije poznato zašto su baš oni bili na meti napada.

U ciljanom izraelskom napadu u četvrtak ujutro poginula su trojica zapovjednika oružanog krila Hamasa.

Više od 2080 Palestinaca poginulo je od 8. srpnja kada je počela izraelska operacija "Zaštitni rub" protiv Hamasa koji kontrolira Pojas Gaze.

Sedamdesetak ljudi je izgubilo život nakon prekida devetodnevnog primirja u utorak navečer i neuspjeha neizravnih pregovora Izraela i Palestinaca u Kairu.

Abbas i Mashal traže od UN-a kalendar završetka okupacije Gaze

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i vođa Hamasa Khaled Mashal pozvali su u petak Ujedinjene narode, gdje se priprema plan rezolucije o Pojasu Gaze, da izradi "kalendar završetka izraelske okupacije" na Palestinskim teritorijima, izvijestila je službena agencija Katara (Qna).

Taj poziv je upućen u Dohi tijekom susreta dvojice palestinskih suparnika, drugom u dva dana u glavnom gradu Katara.

Sudionici su govorili o izraelskoj agresiji u Pojasu Gaze i naglasili "važnost djelovanja na svim razinama kako bi se okončala agresija, postiglo ukidanje blokade Gaze i ostvarili svi zahtjevi palestinskog naroda".

Susret je omogućio dogovor o poduzimanju akcije kako bi UN u rezoluciji odredio kalendar završetka okupacije i uspostave neovisne palestinske države u granicama iz 1967. kojoj bi Jeruzalem bio glavni grad, navela je QNA.

Taj diplomatski korak je trebala poduzeti palestinska uprava Abbasa, koji vodi nedavno formiranu vladu nakon pomirenja Palestinske vlasti i Hamasa.

Dvije stranke su naglasile da vlada nacionalnog jedinstva predstavlja cijeli palestinski narod i čuva njegove interese, izvijestila je katarska agencija.

To je bio drugi takav susret dvojice čelnika u manje od 24 sata.

Qna navodi da je katarski emir u petak s Ban Ki-moonom govorio o regionalnim i međunarodnim naporima zaustavljanja izraelske agresije i ukidanju blokade Gaze, tijekom telefonskog razgovora na inicijativu glavnog tajnika UN-a.

Dok su prema Hamasu neizravni pregovori u Kairu o primirju "mrtvi i pokopani", Vijeće sigurnosti, UN-a, Velika Britanija, Francuska i Njemačka pripremaju novu rezoluciju kojom pozivaju na trenutačni i trajni prekid vatre.

Od početka tog sukoba 8. srpnja ubijeno je najmanje 2.093 Palestinaca, od kojih više od četvrtine djece i mladih. S izraelske strane u raketnim napadima su ubijena 64 vojnika i četiri civila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara