Još jedan osnivač izašao iz ORAH-a: Prijetili su nam jer smo htjeli raspravljati o Josipoviću

Još jedan osnivač izašao iz ORAH-a: Prijetili su nam jer smo htjeli raspravljati o Josipoviću

Foto: Orah.hr

NAKON Andree Feldman, još jedan od osnivača ORAH-a, a riječ je o poznatom aktivistu Kristijanu Grđanu, izašao je iz te stranke.

Grđan u pismu članovima stranke naglašava kako je u stranci vidio niz "nepravdi i nedemokratskih postupaka" kao i da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak samo zato jer je kao član Glavnog foruma stranke inzistirao na pokretanju tema i rasprava koje se nisu sviđale vrhu stranke.

U pismu članovima o istupanju iz stranke tvrdi i da se članovima Glavnog foruma stranke prijetilo samo da ne raspravljaju o ishodu prvog kruga predsjedničkih izbora te zamjera predsjednici Mireli Holy "nedostatak priznavanja odgovornosti predsjednice stranke za poraz predsjedničkog kandidata Ive Josipovića" . Pismo prenosimo u cijelosti.

Pokretao sam rasprave koje se nisu svidjele vrhu stranke

"Poštovana predsjednice stranke, dopredsjednici, predsjedniče Glavnog foruma,

kao član i osnivač ORaH-a, izvještavam Vas o odluci o istupanju iz stranke. Neposredni povod za istupanje iz stranke jest pokretanje disciplinskog postupka protiv mene od strane Predsjedništva stranke pri čemu je nemoguće biti članom stranke čije mi vodstvo na ovaj način iskazuje nepovjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv mene se pokreće disciplinski postupak sa tvrdnjama da sam počinio niz disciplinskih prekršaja, u pravilu vezanih uz predlaganje tema za raspravu te izražavanja političkog mišljenja u svojstvu člana Glavnog foruma za vrijeme dok sam obnašao tu funkciju te sudjelovanje u raspravama o političkim i organizacijskim pitanjima koja se tiču stranke. Za vrijeme mog sudjelovanja u radu stranke uočio sam niz nepravdi i nedemokratskih postupaka na koje sam upozoravao. Kao član Glavnog foruma pa i nakon ostavke na tu funkciju, zaključio sam da se postupci stranke protive načelima demokratskog ustroja političkih stranaka, pri čemu kao najvažnije izdvajam slijedeće:

Šest glavnih razloga

1. Negiranje ovlasti Glavnog foruma kao najvišeg političkog tijela stranke između dvije Skupštine te vršenje pritisaka na to tijelo i na Nadzorni forum da o organizacijskim pitanjima i položaju članova u stranci donose odluke prema željama predsjednice i dopredsjednika stranke;

2. Sprječavanje, uz prijetnje disciplinskim sankcijama članovima Glavnog foruma da raspravljaju o ishodu prvog kruga predsjedničkih izbora kao i općenito izostanak post-izborne analitike, te izostanak volje vodstva stranke da raspravlja o aktualnim političkim pitanjima i o položaju stranke u odnosu na nova politička kretanja u zemlji;

3. Nedostatak priznavanja odgovornosti predsjednice stranke za poraz predsjedničkog kandidata Ive Josipovića na Izborima za Predsjednika/cu Republike Hrvatske;

4. Donošenje autoritarnih odluka očigledno protivnih odredbama Statuta te retroaktivna primjena Pravilnika o disciplinskom postupku;

5. Marginalizacija „stranački nepodobnog“ članstva spriječavanjem, opstruiranjem i uskraćivanjem prava na sudjelovanje u stranačkim aktivnostima, bez čega članovi ne mogu napredovati u stranci i time se vodeće funkcije osiguravaju za uzak krug osoba;

6. Špijuniranje, podmetanje, spletkarenje, optuživanje, omalovažavanje, zastrašivanje i manipuliranje članovima i dužnosnicima odabranim na unutarstranačkim izborima.

Iz svega navedenog, zaključujem da vodstvo stranke djeluje u suprotnosti s demokratskim vrijednostima koje sam i osobno ugradio u Program ove stranke, zbog čega ni pod kojim okolnostima više ne želim biti njezin član.

Iz svega navedenog, zaključujem da vodstvo stranke djeluje u suprotnosti s demokratskim vrijednostima koje sam i osobno ugradio u Program ove stranke, zbog čega ni pod kojim okolnostima više ne želim biti njezin član"
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara