Josip Boljkovac: 1991. sam pratio Martića, Plavšićku, Babića i Miloševića

Josip Boljkovac: 1991. sam pratio Martića, Plavšićku, Babića i Miloševića

Foto: Robert Fajt / Cropix

JOSIP BOLJKOVAC je danas svjedočio na suđenju 81-godišnju Mili Dakiću za poticanje na ubojstvo hrvatskih policajaca u kolovozu 1991. godine u Budačkoj Rijeci.

91-godišnji Boljkovac je ranih 90-ih bio zamjenik načelnika SIS-a i ministar unutarnjih poslova u Tuđmanovoj Vladi. Za svjedoka ga je pozvala Dakićeva obrana, a njegov je iskaz išao u korist optuženiku.

Pratio je Martića, Plavšićku, Babića i Miloševića

Boljkovac je kazao da se u to vrijeme nije susreo sa imenom Mile Dakića i da smatra kako tada nije imao nikakva ovlaštenja da bilo kome zapovijeda, jer se bez Martića i Beograda "nije moglo raditi", piše Kaportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da se on u to vrijeme bavio praćenjem Martića, Plavšićke, Babića i Miloševića, ali se podsjetio događaja u Budačkoj Rijeci i detalja koji su mu prethodili.

"Napad je bio naša pogreška"

"Taj napad je u stvari bila naša pogreška. S Petrove gore dobili smo informaciju da se prate patrole i da se ne smije ići na iste punktove u isto vrijeme. Pogrešku je napravio zamjenik načelnika PU karlovačka Krajačić", rekao je Boljkovac i dodao da se zbog prijetnji tada načelnik Štajduhar skrivao u starom gradu Dubovcu, a prijetnje je dobivao i sam Boljkovac.

Podsjetimo, toga da su pobunjenici iz zasjede ubili Milu Butinu, Zlatka Škrica i Josipa Miličića, a teško ranili Nikolu Rakocija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara