Josipović: Čačić, HNS i Vlada moraju ozbiljno razmisliti može li potpredsjednik Vlade nastaviti svoj posao

Josipović: Čačić, HNS i Vlada moraju ozbiljno razmisliti može li potpredsjednik Vlade nastaviti svoj posao

Foto: Danijel Soldo/Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović komentirao je presudu prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću.

"Presuda je tu, ona je takva kakva jest, vidjet ćemo još dok završi žalbeni postupak. U svakom slučaju mislim da gospodin Čačić, njegova stranka i Vlada moraju ozbiljno razmisliti nakon presude u kojoj mjeri gospodin Čačić kao potpredsjednik Vlade može nastaviti svoj posao", rekao je Josipović novinarima nakon susreta s iračkom djecom koja su ljetovala na Jadranu.

Podsjećamo, Čačić je jučer na sudu u Kaposvaru osuđen na uvjetnu kaznu od 22 mjeseca, s rokom kušnje od tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pravomoćnosti presuda se neće smjeti spominjati u javnosti, a Čačić će se smatrati neosuđivanom osobom

Jedan od detalja presude koji je je prvi potpredsjednik Vlade jučer spomenuo je i taj da će mu se s trenutkom valjanosti presude brisati kriminalni dosje. Njegov odvjetnik Čedomir Prodanović pojasnio je tu izjavu rekavši da će se, od trenutka donošenja pravomoćne presude, Čačić smatrati neosuđivanom osobom, a njegova se presuda neće smjeti spominjati u javnosti niti se itko na nju pozivati.

"Njegov krimen nije težak. Nadali smo se oslobađajućoj presudi, bojali smo se nekih negativnih iznenađenja, a ovo je presuda kojom smo u ovom stadiju relativno zadovoljni. Niti je vozio nedozvoljenom brzinom, nije je dokazano da je vozilo oštećenih bilo osvjetljeno. Bitna je činjenica i ta da su oštećene osobe, odnosno preminule osobe, bile vezane, što nisu, da ne bi nastupile tako teške posljedice. Sve je to naišlo na odraz u samoj presudi. Kad kažem da smo se nadali oslobađajućoj presudi, onda mislim prije svega na činjenicu da se on zatekao iznenada u jednoj neočekivanoj situaciji. Mađarski odvjetnik će se žaliti jer će se žaliti i tužiteljstvo", objasnio je Prodanović u sinoćnjem Dnevniku 3.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara