Josipović: Gospodarsko izaslanstvo Katra za dva tjedna dolazi na potpisivanje sporazuma o suradnji

Josipović: Gospodarsko izaslanstvo Katra za dva tjedna dolazi na potpisivanje sporazuma o suradnji

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Ivo Josipović izjavio je danas kako posjet gospodarskog izaslanstva Katru prije godinu dana nije bio uzaludan jer već za dva tjedna izaslanstvo te zemlje dolazi u Hrvatsku na potpisivanje sporazuma o suradnji, no, istaknuo je, ne treba očekivati da će dan nakon potpisivanja odmah niknuti neki naftni ili plinski terminal.

Za današnjeg posjeta Ogulinu hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je suradnja s Katrom u vezi sa strateškim interesom Hrvatske i poslom s plinom. "To su dugotrajni poslovi s velikim ulaganjima i s dolaskom katarske delegacije pokazuje se da posjet Katru od prije godinu dana nije bio uzaludan", objasnio je.

"Lanjski sastanak s emirom pokazao je izvrsno raspoloženje i puno optimizma", rekao je predsjednik Josipović i dodao da su mnogi u svojim očekivanjima bili previše nestrpljivi. Zahvalio je Ministarstvu gospodarstva i hrvatskoj vladi što su iskoristili posjet Kataru u kojem je bio i on, a podsjetio je da je u izaslanstvu bio i tadašnji ministar gospodarstva Čačić te mnogi gospodarstvenici. Kako je rekao, ni ovaj put ne treba očekivati da će dan nakon potpisivanja sporazuma odmah niknuti naftni ili plinski terminali. Kako doznaje Hina, sporazum će potpisati Ministarstvo gospodarstva i izaslanstvo Katra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje novinara o zabrinjavajućem broju nezaposlenih, predsjednik Josipović odgovorio je da jednostavno nema drugog načina da se broj nezaposlenih smanji, osim da domaći i strani investitori ulažu u nove poslove.

"I Karlovačka županija ima dobra iskustva s velikim investicijama. Bez obzira na probleme pred kojima ne smijemo žmiriti, moramo pogledati one uspješne sredine u Hrvatskoj, a takvih ima, i slijediti njihov primjer", istaknuo je.

Na pitanje o spremnosti privlačenja novca iz EU fondova, predsjednik Josipović upozorio je na problem lokalnih sredina koje nisu spremne tehnički dobro pripremiti projekte koji bi zadovoljili uvjete privlačenja novca te je pozvao sve strukture da osmisle projekte i za takve sredine.

Povod dolaska predsjednika Josipovića u Ogulin i sastanak s predstavnicima lokalnih vlasti Srpske pravoslavne crkve i organizacijama srpske nacionalne manjine bili su međunacionalni odnosi. Predsjednik je rekao da Ogulin ima dobrih iskustava jer je to grad u kojemu nije bilo oružanih sukoba tijekom Domovinskog rata, a većinski narod i srpska nacionalna manjina imaju dobru volju da se problemi rješavaju. Mnogi bi se problemi riješili da se investira na Bjelolasici i ulaže u obranu od poplava, a jedan od velikih problema jest i najavljeno ukidanje zakona o područjima posebne državne skrbi i brdsko-planinskim područjima.

"Nije realno očekivati da svi problemi budu riješeni preko noći. To su problemi prijevoza, vodovoda, upravljanja grobljima i slični problemi", rekao je predsjednik Josipović, ističući kako je najvažnije da se vidi spremnost i dobra volja za rješavanje tih problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara