Josipović: Hrvati dogodine u SAD možda bez viza

Foto: Hina

HRVATI bi za godinu dana mogli u Sjedinjene Države putovati bez viza, izjavio je u srijedu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu.

"Bezvizni režim će doći u dogledno vrijeme... teoretski gledano u roku od godine dana", rekao je Josipović RTL televiziji.

Dodao je da ga je Biden uvjerio kako Hrvatska uglavnom ispunjava sve uvjete, ali je to pitanje povezano s ukupnom američkom imigracijskom politikom o kojoj trenutačno raspravlja Kongres.

Josipović, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, u četvrtak će u Houstonu sudjelovati na energetskom forumu gdje će vodećim svjetskim naftnim tvrtkama predstaviti moguća nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Politiku energetske neovisnosti promovirao sam u Kongresu, u razgovoru s think-tankovima i utjecajnim krugovima. Ti natječaji traju dulje vrijeme i ako ne napravite potrebne pripreme uzalud vam je za par godina razmišljati što ste propustili u lobiranju prije pet godina", rekao je hrvatski predsjednik.

Dodao je da će poslovnim ljudima predstaviti Hrvatsku kao zemlju otvorenu za investitore u kojoj vrijede europska pravila slobode trgovine i poduzetništva.

"Za krizu iz koje Hrvatska teško izlazi planovi o energetskom čvorištu koji jamče energetsku neovisnost srednjoj i istočnoj Europi može dramatično promijeniti budućnost nabolje", istaknuo je Josipović. "Na svima je da do kraja, punim gasom, učinimo da taj projekt uspije", rekao je.

Josipović i Biden razgovarali su i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koje je važno za motiviranje ulagača, osobito u energetici. "To je pitanje pred američkim poreznim tijelima koje procjenjuju koliko je on koristan za američku stranu s obzirom na međusobnu trgovinsku razmjenu. Ako dođe do energetskih projekata i ako oni budu vjerojatni, zasigurno ćemo i tu postići dogovor s američkom stranom", naglasio je Josipović.

Vojna suradnja Hrvatske i SAD-a u NATO-u te nastavak modernizacije Hrvatske vojske također je bila tema sastanka na kojem je bio i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara