Josipović: Nema ozbiljnog oporavka bez strukturnih reformi i potpuno drugačijeg pristupa investicijama

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako podaci o daljnjem padu BDP-u od 0,8 posto u drugom tromjesečju ove godine, pokazuju da izlaska iz gospodarske krize nema bez ozbiljnih strukturnih reformi i promjene našeg odnosa prema poduzetništvu, radu i investicijama.

"Sve što se nastoji učiniti da se popravi krvna slika gospodarstva može malo pomoći, ali ozbiljnog oporavka nema bez strukturnih reformi i potpuno drugačijeg pristupa investicijama i svima onima koji žele ulagati i raditi u Hrvatskoj", izjavio je Josipović tijekom današnjeg susreta s građanima u Uredu predsjednika Republike.

Upitan tko je kriv što hrvatski BDP-a pada već 11. kvartal zaredom, i tko za to treba odgovarati, predsjednik je rekao kako na to nije jednostavno odgovoriti jer kriza u Hrvatskoj nije od jučer.

"Nešto je sistemski loše"

"Godinama imamo ozbiljnu krizu sa stalnim padom BDP-a, s različitim vladama i premijerima. To pokazuje da je nešto sistemski loše, ali je ključ u nedostatku reformi, pa će svaka vlada, sadašnja i buduća, morati ući u reforme", ocijenio je.

Kad je u pitanju odgovornost, ona je, kaže Josipović, "uvijek na stolu" te postoji način kako se ona ispituje u Hrvatskom saboru.

"Mi imamo problem našeg globalnog odnosa prema poduzetništvu, radu i investicijama. Postoji jedan refleks u javnosti i medijima da, čim se pojavi netko sa željom da investira u Hrvatsku, odmah se javi doza skepse i postavlja fronta otpora koja nije dobra, prije svega za nas", kazao je Josipović.

Podsjetio je kako ima primjera, poput Azerbejdžana, u kojem su neke hrvatske tvrtke uz pomoć gospodarske diplomacijom uspjele dobiti posao, no drži da za globalnu sliku to ne može biti dovoljno.

Ustvrdio je da je kao predsjednik učinio za gospodarstvo što je mogao kroz gospodarsku diplomaciju, koja je dana određene rezultate, ali nije realno očekivati da Predsjednik može mijenjati gospodarstvo s ovlastima koje ima.

Josipović je istaknuo kako se i osobno zalagao za pravno pojednostavljenje postupaka vezanih uz ulaganja u gospodarstvo, u čemu se može još puno popraviti.

"Nemamo osjećaj da je svako radno mjesto vrijedno"

Podsjetio je na nedavni slučaj tvrtke, koja je u otvaranje velike trgovine investirala skoro milijardu eura te otvorila 350 novih radnih mjesta, s perspektivom širenja i otvaranja kooperantskih poslova, a čije je otvaranje bilo popraćeno kako da se "otvara se neki dućančić".

"Očito nemamo osjećaj da je svako radno mjesto vrijedno", smatra predsjednik i dodaje kako je spreman otići i iskazati priznanje svakome tko je spreman uložiti u gospodarstvo i otvarati i jedno radno mjesto.

Predsjednik Josipović je ponovno danas pozvao na politički konsenzus oko velikih strukturnih reformi kao što su reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava, javne uprave i pravosuđa, tržišta rada budući da bez njih nisu moguće ni druge reforme.

"Oko tih pitanja i dosad sam pozivao na dogovor, a pozivam i sada" , rekao je.

Zmajlović o padu BDP-a: Brojke su neumoljive

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović komentirajući danas pad BDP-a od 0,8 posto rekao je da su brojke neumoljive, no da "po nekim makroekonomskim pokazateljima, poput broja nezaposlenih, izvoza i broja nezaposlenih, pokazuju poboljšanje".

Još uvijek s tim ne možemo biti zadovoljni, rekao je i dodao da što se tiče odgovornosti treba tražiti uzroke i razloge zašto se Hrvatska nalazi u recesiji. Jedan dio odgovornosti imaju i oni koji su govorili da nema recesije, a istovremeno su pljačkali državu, kazao je novinarima Zmajlović na predstavljanju rezultata akcije "Vozim ekonomično". Vlada se bori s izazovima pa i mjere koje smo predstavili su doprinos rastu BDP-a i stvaranju novih radnih mjesta i na tom planu ćemo i dalje nastaviti, najavio je Zmajlović.

Sve što radimo u hrvatskoj Vladi je da omogućimo i stvorimo prostor za privatne investicije, naglasio je ministar. Javne investicije idu svojim tijekom i svi zaduženi za te projekte na tome rade, ali to nije dovoljno, potrebne su privatne investicije, dodao je. Ono što država može je stvoriti klimu i prostor za privatne investicije, rekao je Zmajlović spomenuvši Zakon o poticanju strateških investicija, smanjenje birokratskih barijera te olakšavanje dobivanje dozvola za investiciju.

Na upit je li zadovoljan brzinom kojom se to radi, ministar Zmajlović je rekao kako nije zadovoljan privatnim investicijama i da očekuje da će ih biti još. Na potpitanje radi li hrvatska Vlada na stvaranju klime za njih, ministar je rekao kako je siguran da rade, no da se uvijek može bolje. Siguran sam da svatko u okviru svog resora to radi, koordiniramo se i svima nam je stalo da te mjere i propisi budu doprinos da Hrvatska izađe iz recesije, zaključio je Zmajlović.

Opačić bez komentara na pad BDP-a

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić nije željela danas komentirati gospodarska pitanja, a posebno ne pad BDP-a, objasnivši kako se ne radi o njezinom resoru.

Tijekom obilaska Renesansnog festivala u Koprivnici odgovorila je tek na kuloarske priče o tome je li na listi za otpis u hrvatskoj Vladi, rekavši kako nema takve informacije te da se radi samo o komentarima određenog kruga osoba, što služi njima na čast.

Potpredsjednica i ministrica Opačić pohvalila je organizatore koprivničkog Renesansnog festivala rekavši kako na

obali ne moraju tako puno ulagati u turističke manifestacije kao što se to radi na kontinentu. "Ovdje u Koprivnici, vidim, to se uvelike isplatilo, jer je Renesansni festival pravi pogodak", ocijenila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara