Josipović: Nestabilna BiH utjecala bi i na nestabilnost regije

Foto: Hina

HRVATSKA ostaje zainteresirana za stabilnost Bosne i Hercegovine i stoga je s velikom zabrinutošću pratila nedavne prosvjede u toj zemlji, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski internetski portal Klix.ba.

Josipović je istaknuo kako apsolutno podupire demokratsko pravo građana da javno izražavaju svoje nezadovoljstvo, no isključivo i jedino na miran i dostojanstven način.

"Na žalost, neke od demonstracija u BiH su bile izašle izvan tih okvira. Nasilje koje se dogodilo naštetilo je i državi, ali i osnovnom proklamiranom cilju protesta, da se ukaže na iznimno teško socijalno stanje dijela društva. Posebno smo bili zabrinuti da se protesti ni na koji način ne pretvore u međunacionalne tenzije", kazao je Josipović ponovivši kako je upravo s tim ciljem hrvatski premijer Zoran Milanović i putovao u Mostar u veljači nakon što je u tom gradu došlo do nasilnih prosvjeda.

Nestabilna BiH nužno bi utjecala i na nestabilnost regije a time i na njene neposredne susjede pa tako i na Hrvatsku, smatra hrvatski predsjednik.

Neravnopravnost Hrvata u BiH

Josipović je upozorio kako je bjelodana činjenica da Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu ravnopravni s druga dva konstitutivna naroda i takvo stanje utječe i na stabilnost te države, što zahtjeva razmatranje različitih modela kojima bi se ovaj problem riješio.

"Među Hrvatima u BiH danas je vrlo raširen osjećaj da nisu u cijelosti institucionalno ravnopravni s ostala dva konstitutivna naroda. To nije analiza koja je samo hrvatska ili moja, to je zaključak koji sam čuo od svih političara iz BiH", kazao je Josipović dodajući kako to proizvodi neravnotežu koja nije dobra za funkcionalnost države.

Hrvatski je predsjednik istaknuo i kako presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" traži otklanjanje neravnopravnosti građana u BiH i to bez obzira na njihovu nacionalnost.

"Ta posebna vrsta federalizma, koja je možda specifična za prostor na kojem živimo i povijesna i politička iskustva koja imamo, pokazuju da se i te kako može živjeti zajedno, bez obzira na različite identitete. Zajednički identitet se ne može nametnuti ili stvoriti silom, on se stvara autohtono. Da biste ostvarili svoje interese vrlo često morate razumjeti pa i prihvatiti interese onih koji s vama dijele isti prostor. Suvremena politika više nije igra potpune pobjede i potpunog poraza, nego dogovora koji je podjednako dobar za sve", kazao je Josipović sugerirajući kako bi BiH trebala biti država podjednako "komotna za sve" koji u njoj žive.

Josipović je ponovio kako Hrvatska u cijelosti poštuje i podupire teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i želi koliko god može pomoći euroatlantskim integracijama te zemlje, no pitanje unutarnjeg uređenja, međusobnih odnosa i općenito unutrašnjopolitičke teme u BiH ne smatra svojom kao ni stvari bilo koje druge države.

"Mislim da dobrodošle ideje o posebnom statusu BiH u eurointegracijama neće biti dovoljne ako se ne riješi temeljno pitanje u BiH. Taj je temelj bosanskohercegovački dogovor o državi koja je dobra za sve, pa kao takva i funkcionalna i sposobna proći kroz sve vrlo zahtjevne oblike prilagodbe koju članstvo u EU traži od budućih članica", kazao je hrvatski predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara