Josipović: Reforme moraju biti provedene, MMF nije baba roga koja kruži okolo pa sad čekamo hoće li nas zgrabiti

Josipović: Reforme moraju biti provedene, MMF nije baba roga koja kruži okolo pa sad čekamo hoće li nas zgrabiti

Foto: Joško Supic/Cropix

SNIŽAVANJE kreditnog rejtinga u režiji agencije Standard & Poor's komentirao je i predsjednik Republike Ivo Josipović. Obrazloženje odluke je jasno: "Nedostaju strukturne reforme i očito se u tom smjeru politika mora više okrenuti. Dakle, strukturne reforme koje će naše gospodarstvo okrenuti većoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju. Ja znam, to je uvijek lako reći, nije uvijek lako napraviti. Ostaje samo evo da pružimo podršku svim ovim naporima koji se rade u tom pravcu", naglasio je Josipović.

Jasne su i posljedice odluke - skuplji krediti, a reforme moraju biti provedene, poručuje predsjednik. "Znamo što su posljedice. Obično su posljedice skuplji krediti i to je naravno nešto što će predstavljati problem. Možda se određenim i novim politikama i reformama može kod kreditora i drukčiji pristup generirati. Nadajmo se. Mislim da je ovo veliko i važno upozorenje cijeloj Hrvatskoj, pa i Vladi da reforme moraju biti provedene", kaže Josipović te dodaje da MMF nije baba roga.

"Mislim da sam već bezbroj puta rekao kako MMF nije neka baba roga koja kruži okolo pa sad čekamo hoće li nas zgrabiti ili ne. Riječ je o racionalnoj odluci. Dakle, ako procijenimo da nam se isplati da možemo bolje s MMF-om nego bez njega, to je normalna, logična, poslovna, čak bih rekao u prvom redu odluka. Ako procijenimo da to nije potrebno, onda ćemo naravno i dalje biti bez MMF-a", rekao je Josipović.

"S jedne strane želimo smanjiti troškove proračuna, želimo štedjeti, a s druge strane, želimo imati društvo solidarnosti i želimo osigurati minimum socijalne zaštite s tim kategorijama stanovništva"

"Mi imamo interese u društvu i društvene ciljeve koji nisu uvijek međusobno usklađeni. S jedne strane želimo smanjiti troškove proračuna, želimo štedjeti, a s druge strane, želimo imati društvo solidarnosti i želimo osigurati minimum socijalne zaštite s tim kategorijama stanovništva. Dakle, to nije uvijek moguće i jedno i drugo. I zato se vraćam na tezu da Hrvatska mora ostati socijalna država, što znači da u trošenju novaca treba biti selektivniji. Neće nitko dati neke novce ili izmisliti novce koji ne postoje. Ali je potrebna selektivnost i kod socijalnih mjera moramo se usmjeriti na one kojima je ta pomoć najpotrebnija. A nažalost sve je više ljudi koji su duboko zagazili u siromaštvo i tu mi kao država i Vlada i Sabor i predsjednik Republike ako hoćete, imaju odgovornost za osiguranje minimalnog standarda za naše građane", poručio je Josipović.

Predsjednikov Savjet za gospodarstvo ovakve je stvari već puno puta raspravio. "Mi smo uvijek govorili i zaključci su išli spram reformi i potrebi provođenja reformi, ali sam ja uvijek imao, ne samo kroz Vijeće za socijalnu pravdu, nego i kroz savjet za gospodarstvo tu poruku potrebe očuvanja minimalne razine socijalne sigurnosti za naše građane", kazao je Josipović.

Predsjednik se osvrnuo i na oštre kritike Vladi koje uputio predsjednikov savjetnik Boris Cota. "Mislim da je on s jednim svojim rječnikom rekao ono što je evo i zaključak na temelju ovih analiza da su potrebne reforme u prvom redu i s tom tezom potrebne su reforme, pustimo rječnik sa strane, da složio bih se", rekao je Josipović.

A zašto se reforme nisu dogodile? "Sasvim sigurno je uvijek neki put lakše reći nego napraviti. Prema tome, mislim da Vlada uvijek treba dobiti poticaj i podršku za reforme i mora tu podršku osjetiti. A evo još jednom ističem da kada je riječ o reformama, provođenju gospodarske politike, pronalaženju investitora, partnera, otvaranju novih radnih mjesta, ova Vlada ima moju punu podršku", poručio je hrvatski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović o Ljubljanskoj banci: Važno je pronaći pravedno i održivo rješenje


Predsjednik Ivo Josipović komentirao je i novonastalu situaciju sa Slovenijom zbog Ljubljanske banke i moguću blokadu našeg ulaska u Europsku uniju. Predsjednik se ne usudi tvrditi da je dijalog zapeo u slijepoj ulici.

"Znamo da stručnjaci traže rješenje, ima još vremena, ja sam optimist, vjerujem da ćemo naći rješenje. Zaista ne bi bilo dobro da se zakačimo sa susjedima na način koji bi ugrozio naše članstvo u EU, a i za susjede to ne bi bilo dobro", poručio je šef države.

Odgovorio je i na pitanje treba li hrvatska Vlada povući jamstva bankama za tužbu protiv Ljubljanske banke. "To smatram tehničkim pitanjem. Mislim da je potrebno pronaći pravedno rješenje koje će biti održivo za susjede Slovence u smislu izvršavanja obveza koje postoje, a s druge strane, da nam na dulji ili kraći rok osiguramo da svi građani dobiju svoj novac. Mislim da jasno da rješenje u konačnici mora biti pravedno, a mora biti održivo. Moramo voditi računa o našim interesima, interesima naših građana, ali isto tako i računa da na teret naših susjeda ne bude previše", rekao je Josipović.

Josipović za strožu kontrolu izlista

"Pitanje očuvanja prava građana u funkcioniranju sustava, vrlo je važno pitanje", istaknuo je predsjednik Republike Ivo Josipović.

Novinari su predsjednika pitali za posljednje afere, točnije ima li potrebe za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Pitanje očuvanja prava građana u funkcioniranju sustava, vrlo je važno pitanje. Dakle izlisti kako ih zovemo, kao institucija, moraju postojati, to je mjera bez koje se kriminal teško može otkriti u suvremenom svijetu. Ono što je posebno važno je da postoji povjerenje da institucije tu mjeru neće zloupotrijebiti. Zakonitost tih mjera sastoji se u tome da se ispuni jedan formular. Mislim da to nije dovoljno, mislim da procedura odobravanja tih mjera pa i mogući kasniji nadzor moraju postojati, jer se time gradi povjerenje. Cijeli društveni sustav počiva na povjerenju naroda i vlasti i mislim da na tomu još treba raditi", zaključio je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara