Josipović i njegovi skupi PR-ovci sami su krivi za poraz

Josipović i njegovi skupi PR-ovci sami su krivi za poraz

Foto: FAH

NA IBLEROVOM trgu u Zagrebu u predvečernjim satima okupili su se lideri vladajućeg SDP-a. Glavna tema na sastanku Predsjedništva stranke bio je gubitak predsjedničkih izbora. U SDP-u su raspravljali o razlozima poraza Ive Josipovića, te pripremama za nadolazeće parlamentarne izbore.

Iako je SDP podijeljen na dvije struje, jednu odanu Zoranu Milanoviću, a drugu koja želi srušiti aktualnog predsjednika stranke, unutarstranačke sukobe su članovi vladajuće partije odlučili staviti na led do izbora.

O tome jasno svjedoči izjava Davora Bernardića, jednog od Milanovićevih unutarstranačkih protivnika: "Mislim da je stranka iz kampanje za predsjedničke izbore izašla koheziranija i spremnija za parlamentarne izbore".

Komadina: Bit će kao u onoj dječjoj igri - "Tko je kriv? Spas za mene"

Zlatko Komadina, jedan od lidera riječke frakcije SDP-ovaca koja je već mjesecima u nategnutim odnosima sa zagrebačkom središnjicom, jasno je novinarima po dolasku na Markov trg dao do znanja kako se radi o temi koja ga ne zanima pretjerano.

"Bit će kao u onoj dječjoj igri: 'Tko je kriv? Spas za mene'. Na izbore je prvenstveno išao Ivo Josipović pa je on najviše kriv za poraz. Zatim njegov stožer, a tek onda stranke koje ga podupiru. A među tim strankama su valjda malo više krive one koje obnašaju izvršnu vlast", rekao je Komadina.

Komadina je rekao da se razgovaralo i o zakonskim inicijativama, među kojima i o izmjeni izbornog zakona.

Kazao je kako su svi članovi Predsjedništva SDP-a suglasni s uvođenjem preferencijalnog glasovanja, te da je većina za jedan preferencijalni glas, a osobno smatra da bi manjinama, uz pravo da odaberu svoje zastupnike, trebalo omogućiti i opće pravo glasa.

Širi se Kukuriku koalicija

Dodao je da su predsjednički izbori gotovi, a SDP bi se sada, prema njegovom mišljenju, morao okrenuti izradi strategije za parlamentarne izbore. "Moramo vidjeti kako pobijediti. Kako stvari stoje, ne sami nego s partnerima", izjavio je Komadina.

Nakon sjednice Komadina je otkrio i koja će biti formula za pobjedu na izborima: Predsjedništvo SDP-a raspravljalo je o proširenju Kukuriku koalicije. U koaliciju, kazao je Komadina, treba uključiti manje stranke koje ne prelaze izborni prag. Koalicije neće biti s ORaH-om i Živim zidom za koje je, prema Komadini, sasvim jasno da će izborni prag prijeći i samostalno.

Kao potencijalne partnere SDP vidi Hrvatske laburiste i Reformiste Radimira Čačića. No, glavobolje im zadaje IDS, čiji čelnici poručuju da još nisu sigurni hoće li ostati u Kukuriku koaliciji. O tome će IDS odlučiti na izbornom saboru stranke u veljači, a sasvim je sigurno da će i opstanak koalicije biti tema razgovara sastanka čelnika svih stranaka Kukuriku koalicije zakazanog za ovaj tjedan.

Iako je Mirela Holy u nekoliko navrata izjavila da ORaH neće koalirati s ovakvim SDP-om, vodstvo vladajuće partije i dalje vidi Holy kao potencijalnu partnericu. Uvjereni su, naime, da Holy nikad neće podržati vladu Tomislava Karamarka, odnosno da će nakon izbora iz nužnosti ući u savez sa SDP-om.

"Kad smo zajedno ne razgovaramo, a onda anonimni izvori govore u medijima"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom tonu Komadina je s novinarima razgovarao i nakon sastanka. Nije skrivao da nije nimalo zadovoljan rezultatima diskusije.

"U mojoj stranci ima zbivanja kojima nisam zadovoljan. Kada smo skupa o tome ne razgovaramo, a onda anonimni izvori o tome govore u medijima. Vjerujem da će tako biti i dalje", rekao je Komadina.

Komadina je izjavio i kako mu osobito smeta to "što SDP gubi važne ljude, što ih se prelako se odriče". Usto, dodao je i kako nije zadovoljan odnosima u stranci, a naglasio je i kako način na koji se komunicira isto nije dobar.

"Ako na tome ne poradimo, nemamo šanse na parlamentarnim izborima", kazao je za Novu TV.

Odgovarajući na pitanje o tome tko je odgovoran za stanje u stranci te o mogućim ishodima parlamentarnih izbora, Komadina je loptu prebacio aktualnom premijeru.

"Oni na vrhu su najodgovorniji"

"Nisam prorok, ne znam kako će završiti izbori, nemam staklenu kuglu. U bilo kojoj organizaciji, gradacija odgovornosti ide po visini funkcija", odgovorio je.

Komadina je dodao kako su izbori gotovi i kako je Kolinda Grabar-Kitarović predsjednica te joj je na tome čestitao.

Iako ne skriva da s Milanovićem nije u dobrim odnosima (pa je zbog toga već i najavio vjerojatnu buduću kandidaturu za predsjednika SDP-a), Komadina je pohvalio odluku Vlade da fiksira tečaj švicarskog franka.

"Nakon dugo vremena to je jedna od rijetkih, ako ne i prva socijaldemokratska odluka Vlade, kontra neoliberalnog kapitalizma. Takvih odluka bi trebalo biti više", izjavio je Komadina.

Bernardić: Nije bilo optuživanja

Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a, još jedan iz redova "disidenata" koji bi voljeli vidjeti rušenje Zorana Milanovića s čela stranke, medijima se obratio pomirljivijim tonovima.

"Nije bilo optuživanja niti prebacivanja odgovornosti na bilo koga. Razgovarali smo kao kolege. Poraz na predsjedničkim izborima bio je samo jedna od tema, razgovarali smo o više tema. Pripremamo se za parlamentarne izbore", izjavio je Bernardić.

Jovanović: Krivi su Josipovićevi PR-ovci

Za Željka Jovanovića nema nikakve dvojbe o krivcima za izborni poraz Ive Josipovića, odnosno pobjedu HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović. Kriv je, tvrdi Jovanović, Josipovićev stožer koji nije dobro vodio kampanju.

"Najviše su krivi oni koji su Josipoviću radili PR, koji su ga pripremali za sučeljavanja. Dobili su za to dobre pare, a zakazali su", kazao je Jovanović.

Na pitanje novinara je li Josipoviću odmogao negativni imidž Milanovićeve Vlade, Jovanović je rekao da nakon Franje Tuđmana, niti jedan kandidat za predsjednika, kojeg je podržavala aktualna Vlada, nije pobijedio.

"To puno govori u kojoj je mjeri svaki kandidat kojeg podržava Vlada imao na sebi teret poteza koje je Vlada određivala. Ali ovdje je greška na stožeru - trebali su znati koncipirati kampanju da to ne bude uteg za Josipovića, jer su njegove ovlasti bile zaista minimalne", rekao je.

Jovanović je potom kazao kako su za SDP predsjednički izbori završena priča te da se stranka okreće parlamentarnih izborima.

"Predsjednički izbori su za nas bili svojevrsna predigra, testiranje funkcioniranja logistike stranke. Iz toga smo izvukli određene pouke i zaključke i jedino što nas u ovom trenu zanima jest kako osigurati da vladine politike budu dobro prezentirane javnosti i u Saboru i da od njih građani imaju koristi. Potezi koje vlada čini ovih dana upravo pokazuju da s radi u tom smjeru", ustvrdio je.

SDP-ovci se skrivali od novinara

Svakako je zanimljivo da su Komadina, Jovanović, Bernardić i Rajko Ostojić jedini članovi SDP-a koji su u središnjicu stranke ušli na prednja vrata. Svi ostali željeli su izbjeći razgovor s novinarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara