Josipović ima pravo na još dvije predsjedničke plaće, a onda se vraća na Pravni fakultet

Josipović ima pravo na još dvije predsjedničke plaće, a onda se vraća na Pravni fakultet

Foto: FAH

IVO JOSIPOVIĆ prošli je tjedan aktivirao pravo na dužnosničku naknadu, računajući vjerojatno da će ga još godinu dana plaćati porezni obveznici. No, Josipović nema pravo na još 12 plaća, već na samo dvije.

Naime, Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koji propisuje da dužnosnici u prvih šest mjeseci nakon napuštanja službe imaju pravo na punu plaću, a narednih šest mjeseci na pola plaće, poznaje i nekoliko iznimki. Većina njih odnosi se na razriješene dužnosnike, ali tu je i članak 15.d koji se odnosi na dužnosnike koji su prije obnašanja dužnosti bili na neodređeno vrijeme zaposleni u javnom sektoru.

Takvi dužnosnici, a među njima je i Josipović, imaju pravo povratka na posao ako ga zatraže u roku od 15 dana nakon prestanka obavljanja dužnosti, što je Josipović i napravio. No, istovremeno imaju pravo dobivati dužnosničku plaću samo dva mjeseca nakon prestanka obnašanja dužnosti.

"Dužnosnik iz stavka 1. ovog članka nakon prestanka obnašanja dužnosti do rasporeda, odnosno povratka na rad na poslove koje je obavljao prije obnašanja dužnosti ili na druge odgovarajuće poslove, ima pravo na naknadu najviše do iznosa dviju plaća", navodi se u zakonu.

Dobit će skoro 50 tisuća kuna

Josipovićeva plaća iznosila je 24.768,24 kune, što znači da mu kroz dva mjeseca može biti isplaćeno ukupno 49.536,48 kuna. Kada je upitan zbog čega je odlučio aktivirati dužnosničku povlasticu da dobiva plaću i nakon kraja mandata, Josipović je odgovorio:

"Promjene u mojim planovima nema. Nastavljam svoju karijeru na sveučilištu, na Pravnom fakultetu. Ne koristim Ured, ne koristim mirovinu, nego se vraćam na svoj prijašnji posao. Naravno, dok se ne donese odluka, i pitanje je kad će me fakultet moći primiti s obzirom na raspored nastave, moram od nečega živjeti. To je standardna procedura koja se koristi u svim ovakvim slučajevima i koristili su je svi drugi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara