Josipović nakon što je posjetio Tuđmanovu rodnu kuću priznao: Sve što radim je kampanja

Josipović nakon što je posjetio Tuđmanovu rodnu kuću priznao: Sve što radim je kampanja

Foto: Tomislav Bušljeta/Ured predsjednika RH

U KAMPANJU za drugi mandat Josipović je prilično otvoreno krenuo već početkom godine, i to na račun poreznih obveznika.  Proračun ureda predsjednika za 2014. godinu, naime, iznosi 43.903.377 kuna, a ta su sredstva gotovo u cijelosti posvećena Josipovićevoj nakani da na izborima krajem godine osvoji još jedan mandat.

Mjesecima putuje Hrvatskom, ponekad i više dana dana zaredom obilazi birače, pa je tako bio u Okučanima, Jasenovcu, Velikoj Gorici, Splitu, Hvaru, Visu, Puli, Opatiji, Glini, Karlovcu, Benkovcu, Zadru, Sinju, Trogiru, Splitu, Kaštelima, Šibeniku, Bjelovaru, Ludbregu, Pregradi, Sibinju, Omišu, Baškoj Vodi, Makarskoj, Karlovcu, Kaštel Sućurcu, Šibeniku, Virovitici, Medulinu, Ozlju, Čakovcu, Ivanić Gradu....

Prisustvovao je mnogim manifestacijama, otvorenjima, "otvorenim vratima"... a stigao je skočiti i u inozemstvo. I dok je spočitnuo Milanoviću što ide u Brazil, jer on kao predsjednik države za to nema novaca, sam je putovao u Soči za vrijeme Olimpijskih igara.

Danas kod Tita i Tuđmana

U svoj pretrpani raspored ugurao je i rodna mjesta Tita i Tuđmana. Tako je danas popodne posjetio Veliko Trgovišče, a navečer će Kumrovec. U Kumrovcu će nazočiti  svečanosti otkrivanja spomenika Gjuri Stjepanu Deželiću, a u Velikom Trgovišću sastao se s čelnicima općine.

Josipović: Bio bi grijeh doći u Zagorje, a ne posjetiti Tuđmanovu i Titovu kuću

Ivo Josipović izjavio je danas da bi bilo grijeh doći u Hrvatsko zagorje, a ne posjetiti kuću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću i Titovu rodnu kuću u Kumrovcu.

"To su velike povijesne ličnosti: i prvi hrvatski predsjednik i predsjednik Tito", rekao je Josipović nakon što je obišao rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Na novinarsko pitanje je li to svojevrsna predsjednička kampanja, odgovorio je da je sve što radi svojevrsna kampanja. "No, moj razlog današnjeg posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji nije povijest već pogled u budućnost", rekao je predsjednik Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je u razgovoru s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom i načelnikom Velikog Trgovišća Robertom Grebličkim čuo dobre podatke koji toj županiji služe za čast, a mogu i biti primjer drugima. Naveo je kako je u odnosu na prošlogodišnje razdoblje zaposlenost u županiji porasla za 6 posto, a nezaposlenost pala za 7 posto.

Isto tako, dodao je predsjednik Josipović, povećani su i prihodi od trgovine i industrije, a izvoz je porastao za 10 posto. Naveo je da su ga čelnici županije i općine Veliko Trgovišće izvijestili i o pripremi pojedinih projekata s kojima će aplicirati za fondove Europske unije.

Na pitanje kako danas ocjenjuje ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana odgovorio je da se njegova ocjena u načelu nije promijenila.

"Dr. Tuđman bio je naš prvi predsjednik koji je vodio zemlju k osamostaljenu. No s druge strane ima i dijelova u njegovoj povijesti koji mi nisu dragi i simpatični, a u prvom redu riječ je o pretvorbi i privatizaciji, pa i o nekim aspektima koji su vezani za određene počinjene zločine. Ali mislim da on tu možda nije osobno odgovoran, ali kao predsjednik nosi i taj teret", rekao je Josipović.

U knjigu dojmova predsjednik Josipović napisao je: "Čast mi je što sam ponovno u kući dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske".

Josipović je Tuđmanovu rodnu kuću prvi puta posjetio 2009. kada je napisao: "Posjetio sam rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika želeći Hrvatskoj napredak i izlazak iz krize".

Nakon Velikog Trgovišća predsjednik Republike posjetit će Zabok, Tuhelj, a večeras će u Kumrovcu prisustvovati svečanosti otvaranja spomenika Gjuri Deželiću u tamošnjem Muzeju vatrogastva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara