Josipović o napadu na policajce u Vukovaru: To je ono što ne valja, ali moramo biti svjesni osjetljivosti

Screenshot: HTV4

"IMAMO Zakon koji ide prema punom poštivanju nacionalnih manjina. Sve relevantne stranke u Hrvatskoj sudjelovale su u donošenju ovog zakona. No, pitanje je osjetljivo i moramo imati na umu koliko je bilo stradalih u Vukovaru. Ali trebalo je objasniti zašto je dobro da se poštuje dvojezičnost i različitost", rekao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Hrvatski radio u emisiji " S predsjednikom na kavi" na prvom programu Hrvatskog radija. 

Riječ je nezadovoljstvu

Josipović je komentirao današnje događaje u Vukovaru oko dvojezičnih ploča, naglasivši kako se mora uložiti dodatni napor kako ne bi bilo nasilja i tenzija. Hrvatski predsjednik pozvao je sve političke aktere da budu na visini poslanja kao i da Zakon mora biti poštovan. Josipović je osudio incidente u Vukovaru kao i napade na policajce, no pokazao je i razumijevanje.  

 
"Riječ je nezadovoljstvu. Moramo poštivati osjetljivost" rekao je Josipović dok je za napad na policajce rekao da je to ono "što ne valja". Predsjednik je naglasio da nasilje nije nešto što treba koristiti. Na izravan upit što očekuje u Vukovaru sljedećih dana, predsjednik je bio neodređen. 
 
"Očekujem da će se Zakon poštivati. Ja sam za dijalog. Razgovarao sam i razgovarat ću opet. Ima dobrih razloga da poštujemo zakone koje smo donijeli", rekao je Josipović dodajući da je uvijek spreman poći u Vukovaru no nije precizirao hoće li zaista i poći.
 
Ne znam hoće li Perković biti izručen!
 
Govoreći o "Lex Perković" predsjednik je ponovio stav da ukoliko je napravljena greška ona mora biti ispravljeno. Isto tako predsjednik tvrdi kako bi bilo loše da Hrvatska bude prepoznata kao nekoga koga se štiti.   
 
"Ne znam hoće li Perković biti izručen Njemačkoj. Svatko ima pravo na pravedan postupak", rekao je Josipović koji nije previše ulazio u sam problem Josipa Perkovića. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Hrvatska ne ide u Siriju!
 
Na izravno pitanje može li Hrvatska sudjelovati u možebitnoj vojnoj akciji u Siriji Josipović je odlučno odbio takvu mogućnost.  
 
"Neće sudjelovati. Niti imamo kapacitete niti imamo interese. No osuđujemo zločine koji se događaju u Siriji. Mi smo prije svega za mirno rješenje krize", 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara