Josipović o tužbi za genocid: Mogao bih reći, ali mi funkcija ne dozvoljava da to javno kažem

Screenshot: Politika.rs

"POSTUPAK u Haagu završit će se ovako ili onako, a život i potreba suradnje ići će dalje. Zapravo, s velikom sigurnošću bih mogao reći kako će se završiti postupak u Haagu, ali mi funkcija ne dozvoljava da to javno kažem", rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za beogradsku Politiku dodajući da  međusobne tužbe Srbije i Hrvatske za genocid pred Međunarodnim sudom pravde nisu odlučujuće za bilateralne odnose. Josipović tvrdi i kako se Hrvatska u ovom slučaju neće služiti ucjenama. 

Hrvatski predsjednik kaže i  da je odluka o povlačenju tužbi na vladama dvaju država i zaključio da "za nju treba imati i motiva i hrabrosti". 
 
"Kada je riječ o odnosima s novom vlašću u Srbiji, mogu reći da su svi započeti poslovi i kontakti nastavljeni, nezavisno od 'šumova' zbog pojedinih izjava. Sada bih rekao, došlo je vrijeme za nove korake. Predsjednik Nikolić i ja ih možemo poduprijeti", rekao je Josipović o odnosima s novom vlasti u Srbiji. Josipović se osvrnuo i operacije "Bljesak" i "Oluja" odgovarajući na pitanje da komentira kako nije izrečena ni jedna pravomoćna presuda za zločine nad Srbima. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Razumijem frustraciju svakoga čiji je član obitelji, prijatelj ili sunarodnik stradao u zločinu, a da počinitelj nije kažnjen. Uostalom, prvi sam političar Hrvat koji je obišao grobove srpskih civila stradalih za vrijeme rata u Hrvatskoj", rekao je Josipović. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara