Josipović odao počast poginulim Srbima i Hrvatima kod Požege i Pakraca: "Počinitelji moraju biti kažnjeni"

Josipović odao počast poginulim Srbima i Hrvatima kod Požege i Pakraca: "Počinitelji moraju biti kažnjeni"

Foto: Danijel Soldo/Cropix

ZA INTEGRACIJU pripadnika srpske zajednice s većinskim stanovništvom potrebna je prije svega pravda i pravednost, zaključci su to tribine Aktualni položaj srpske zajednice u Zapadnoj Slavoniji koja se održala u Pakracu, a na kojoj je sudjelovao i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Na tribini je izneseno niz problema s kojima se srpska zajednica susreće: nezaposlenost, stambeno zbrinjavanje, diskriminacija, neprimjenjivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u praksi i još niz drugih. Unatoč tome, predsjednik Josipović ima razloga za optimizam, vjerujući da postoje temelji za miran suživot.

"Evo, ja sam danas obišao dva obilježja. Jedno gdje su stradali naši branitelji, gdje su ubijeni na vrlo okrutan način. S druge strane, posjetio sam mjesto gdje se obilježava stradanje naših sugrađana srpske nacionalnosti - civila, dakle nevinih žrtava. I na jednom i na drugom mjestu sam sreo rodbinu i prijatelje žrtava koji, naravno, teško podnose to da su ostali bez svojih najmilijih, ali prihvaćaju Hrvatsku kao zemlju u kojoj je moguće zajedno živjeti. To je ohrabrujuća poruka", rekao je Josipović.

"Zločinci moraju biti kažnjeni, od toga nećemo odustati"

Došavši na poziv Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i Srpskog demokratskog foruma, predsjednik je indirektno istaknuo važnost nastavka integracije pripadnika srpske nacionalnosti, izričito u područjima od posebne državne skrbi i povratničkim područjima. Prije tribine predstavnici lokalnih vlasti, manjinskih vijeća, nevladinih organizacija zajedno s predsjednikom i suradnicima obišli su spomen obilježje poginulim srpskim civilima u općini Brestovac te poginulim hrvatskim braniteljima u selu Kusonje.

Najprije je položio vijence na spomen obilježju poginulim srpskim civilima u Šnjegaviću. Prije 21 godinu, između sela Jeminovac i Šnjegavić u Općini Brestovac u Požeško-slavonskoj županiji ubijeno je 42 ljudi, a za to nitko nije odgovarao. Predsjednik Josipović poručio je da je vrijeme da se počinitelji zločina otkriju i procesuiraju. Nakon toga je u Kusonjama položio vijenac na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

Polaganjem vijenaca predsjednik je deklarativno izjednačio hrvatske i srpske civilne žrtve. Svi oni koji su odgovorni za zločine trebaju biti kažnjeni, bez obzira kojoj strani pripadali, rekao je predsjednik Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je. To je dio pravednosti i, evo, tu je bilo pitanje tko je pozvan sve raditi na pomirenju pa su se spominjala imena. Svi smo pozvani raditi na pomirenju, a razdjelnica je zločin. Oni koji su počinili zločin moraju biti kažnjeni i ja sam uvjeren da će Hrvatska na tom pravcu biti uporna i da nikada neće zastati", naglasio je Josipović.

U posjet Požeško-slavonskoj županiji došao je i veleposlanik Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva kulture te Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Osobno je došao ministar branitelja Predrag Fred Matić koji je tom prilikom apelirao na sve one koji imaju bilo kakva saznanja o nestalima, kojih u ovom trenutku ima 1711, da prijavu podnesu Uredu za zatočene i nestale.

O dvojezičnim natpisima u Vukovaru: Zakon se mora poštovati

Predsjednik Josipović nije mogao izbjeći niti pitanja o aktualnim zbivanjima. Jedno od njih je uvođenje dvojezičnih natpisa u Vukovaru.

"Ja mislim da treba naprosto poštivati zakone. To znači da, ako ima uvjeta i ako je to predviđeno statutom lokalne samouprave, to treba i provesti. Hrvatska je pravna država, pravedna država i treba poštivati zakon. To je ključno", istaknuo je Josipović.

Dolaskom nove garniture vlasti u Srbiji zaoštreni su odnosi između dviju zemalja. Situacija je postala još kompliciranija nakon oslobađajuće presude generalima Markaču i Gotovini. Budući da je predsjednik nekoliko puta istaknuo važnost suradnje, planira li uskoro odlazak u Srbiju?

"Ne treba žuriti. Još jednom ću ponoviti kako je nama strateški interes dobri odnosi sa svim susjedima, pa naravno i sa Srbijom. U ovom programu je i veleposlanik Republike Srbije. Mislim da ima još puno toga zajedničkog što trebamo rješiti. Ovi susreti koji su kruna nekakve politike dolaze kada su se neke stvari dogovorile i pripremile. Uvjeren sam da će doći taj trenutak, ali ne još", izjavio je Josipović.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara