Josipović odlikovao branitelje Tovarnika

Josipović odlikovao branitelje Tovarnika

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Ivo Josipović uručio je šesnaest odlikovanja braniteljima te obiteljima poginulih branitelja općine Tovarnik.

"Studeni je mjesec kada se s posebnim pijetetom sjećamo stradanja naših ljudi. U jesen 1991. doživjeli smo najteže trenutke u modernoj povijesti", rekao je Josipović. Istaknuo je da je Domovinski rat bio oslobodilački rat kojeg nismo htjeli, rat je bio nametnut. "Htjeli smo na demokratski način živjeti u deomokratskoj državi, ali kad smo se suočili s politikom koja je u mnogim elementima bila ne samo ekstremistička nego i neofašistička, morali smo se izboriti za mir i slobodu. U tom smislu rat je bio obramben i pravedan", rekao je predsjednik:

"On nije imao svrhu napad ni na koga niti je htio ograničiti slobode ili prava bilo kome. Htjeli smo da svi u našoj zemlji imaju jednaka prava i jednake šanse bez obzira na vjeru, nacionalnost, politička uvjerenja ili neke druge posebnosti. Zato je i danas važno da tu poruku ne zaboravimo - želimo slobodnu Hrvatsku u kojoj će svima biti zajamčena prava i slobode. Želimo mir koji nam danas jamči ne samo naša snaga već i članstvo u EU i NATO-u", rekao je predsjednik i dodao da danas možemo biti posvećeni drugim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanju gospodarskog rasta, razvoja demokracije i pravne države, stvaranja pravednog društva. Naše snage treba usmjeriti na eliminiranje siromaštva i nepravde, na brz oporavak kako bismo doista ostvarili onakvu Hrvatsku kakvu su sanjale generacije naših ljudi i za koju su mnogi dali svoje živote. Htio bih da vas priznanja koja uručujem učine još više ponosnim na svoje najbliže i najdraže i na vas same koji ste propatili najtežu moguću bol - gubitak najbližih."

Današnja odlikovanja prilika su da se isprave administrativne pogreške iz prošlosti, poručio je Josipović koji je dodijelio 16 odlikovanja. Odlikovanja je primila i majka trojice poginulih branitelja Tovarnika i Ilače Katarina Šimunić. U ime odlikovanih i njihovih obitelji obratio se Dario Svitlanović, sin poginulog hrvatskog branitelja:

"Ova odličja će nas upozoravati na obvezu i čuvanja i nastavljanja djela za koja su poginuli naši sinovi, očevi, braća, sestre, supruzi. Ona će nas podsjećati na plemenitost, odanost da se služi svom narodu, njeguje u miru i spokojstvu", izjavio je Svitlanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara