Josipović uručio visoka državna odlikovanja zaslužnim građanima i braniteljima

Foto: Ronald Goršić/Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović uručio je odlikovanja zaslužnim građanima i braniteljima Republike Hrvatske. Josipović je istaknuo da su svi koji su dobili priznanja, svaki na svojem području djelovanja, zadužili Hrvatsku.

"Iznimna mi je čast što sam danas u prilici Vama ili preminulim članovima Vaše obitelji u prilici dodijeliti visoka državna odlikovanja. Svako odlikovanje je izraz počasti i zahvalnosti onima koji su svojim dijelom zadužili cijelu našu Domovinu i sve naše ljude", istaknuo je Josipović.

Pet visokih državnih odlikovanja predsjednik je dodjelio posmrtno. Četiri su branitelja: Ante Livajić, Ljubo Leko i Bogoslav Lukić, te Thomas Crowley, Britanac koji se u domovinskom ratu borio za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ivo Josipović s posebnim je pijetetom govorio o nedavno preminuloj povjesničarki Mirjani Gross. "Bila je svjetsko ime, bila je povjesničarka na koju su se pozivali oni koji su pisali o europskom dvadesetom stoljeću. Bila je glas izvrsnosti iz jedne male zemlje, iz jednog malog jezika i male kulture. Preživjevši strahote Drugog svjetskog rata profesorica Mirjana Gross je cijeli svoj opus posvetila izvorima zla i nasilja", naglasio je Josipović.

Predsjednik je odličja dodijelio i borcima za sudjelovanje u domovinskom ratu koji su teško ranjeni. To su Slavko Jalušić, Branimir Korunić, Mladen Tkalčec i Alfred Vurušić. Ruža Lucić dobila je nagradu za promicanje moralnih društvenih vrednota. Jedini među laureatima koji dolazi iz gospodarstva je Marijan Bušić. On je direktor tvrtke "Potomac"  i osnivač "Academia Cravatice". Njegova firma od 160 zaposlenih do sada je izvezla više od milijun kravata.

"Zanimljivo da je to većinom završilo na "vodećim vratovima" ili "uokvirilo" glavu vodećih ljudi na svijetu", pojasnio je Bušić te se pohvalio: "Malo je onih koji u svojoj kolekciji nemaju kravatu koja je proizvedena u Hrvatskoj".

"Jedan jedini je Car u ovom trenutku na svijetu. Znamo pouzdano jer je njegova kćer kupovala u našem butiku, znači i on ima našu kravatu. Kraljevi u Europi imaju, vodeći biznismeni i političari poput Obame - svi oni su raznim kanalima došli do naše kravate. Gradonačelnici svih važnijih gradova u svijetu imaju naše kravate, a povratne informacije o našem proizvodu dobivamo konstantno i svakodnevno", naglasio je Bušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara