Josipović zbog Piranskog zaljeva traži izvanrednu saborsku sjednicu

Josipović zbog Piranskog zaljeva traži izvanrednu saborsku sjednicu

Foto: Hina

SABORSKI zastupnik stranke Naprijed Hrvatska - progresivni savez Josip Kregar zatražio je od predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke da zbog događanja vezanih uz postupak arbitraže o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije žurno pokrene postupak saziva izvanredne saborske sjednice na kojoj bi se donijele odluke u cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

Predsjednik te stranke Ivo Josipović rekao je na konferenciji za novinare da bi se za tu sjednicu od vlade zatražilo da Saboru podnese detaljno izvješće o cijelom postupku arbitraže te da se temeljem tog izvještaja i rasprave donesu potrebne odluke.

Kregar je u pismu predsjedniku Sabora naveo da pojava stenograma koji govori o nekorektnim postupcima u postupku arbitraže dovodi u pitanje namjere i savjesnost naših susjeda, što smatra da nije omaška već "himbena i opasna politika" pa drži da je sada potrebno pokazati brigu i jedinstvo u obrani nacionalnih interesa.

Bivši predsjednik države Josipović smatra da arbitraža zbog nelegitimnih i nelegalnih postupaka Slovenije nema smisla zbog čega drži da Vlada i Sabor trebaju učiniti sve da se rješavanje spora o granici locira na neko od međunarodnih sudišta, ali da se pritom ne naruše prijateljski odnosi sa Slovenijom.

U sporazumu i pravilima arbitraže, kaže Josipović, postoje pravila koja će Hrvatska poštivati. Smatra da Hrvatska ne bi trebala postupati mimo međunarodnog prava ali drži i da postoje mehanizme kao i kod svakog međunarodnog ugovora da jedna strana ako ima zato razloga iz toga sporazuma izađe.

"Naši susjedi su pomislili da su Maradona, da mogu rukom dati regularni gol. Ne mogu ga dati rukom. Mi to nećemo dopustiti. Mislim da nadležna tijela, mislim na Vladu, mislim na Sabor, neće ovo prešutjeti", kazao je Josipović.

Slučaj u kojem je temeljem stenograma razotkriveno dogovaranje sudaca u arbitražnom vijeću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu s predstavnicom slovenske vlade, a kojem su mediji nadjenuli naziv slučaj "Pirangate", Josipović je nazvao prvorazrednom političkom, pravnom i moralnom skandalu.

Ustvrdio je kako ne sumnja da su se snimke razgovora između slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i djelatnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik koji su pokazali da se lobira kod drugih arbitražnih sudaca mogle fabricirati i da ne može nagađati je li razgovor prisluškivala hrvatska strana.

"Ne mogu nagađati, nije to jedina mogućnost. Ako postoje indicije da su na ovako grubi, prljavi način ugroženi nacionalna sigurnost i vitalni interesi države onda država na to treba reagirati", kazao je Josipović.

Po njegovom stajalištu riječ je o postupcima koji narušavaju arbitražni sporazum i pokazuju da je grubo narušeno načelo neovisnosti i nepristranosti suda, odnosno da je Slovenija kao stranka u postupku grubo narušila zadana pravila.

"Nakon ovog što se dogodilo malo tko može vjerovati da će rezultat te arbitraže biti pravičan i u skladu s međunarodnim pravom", rekao je Josipović, dodavši da je on 2009. bio protiv prihvaćanja arbitražnog sporazuma jer je smatrao da je diskriminacijski i da navlači na slovensku poziciju zbog čega mu je to izgledalo kao predstava kreirana da bi se udovoljilo slovenskom ultimatumu.

Bivši hrvatski predsjednik Josipović smatra da bi rješavanje graničnog spora pred Međunarodnim sudom pravde bila najbolja varijanta i da bi se time otklonile sve sumnje koje danas postoje. "Nakon svega što se dogodilo, ne znam tko će, ne samo u Hrvatskoj nego i izvan Hrvatske vjerovati da ova arbitraža može donijeti odluku koja je pravedna", kazao je Josipović.

Ustvrdio je da je arbitraža u načelu način rješavanja spora, ali po njemu je konkretna arbitraža od početka bila "roba s greškom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara