Josipovićev šamar građanima: "Većina je više spremna kukati nego raditi"

Josipovićev šamar građanima: "Većina je više spremna kukati nego raditi"

Foto: Davor Pongračić / Cropix

U ODREĐENIM krugovima hrvatskog društva zadnjih godina postao je trend građane proglašavati neradnicima. Toj struji, koja se evidentno dodvorava krupnom kapitalu, pridružio se danas i Ivo Josipović.

"Naša je velika boljka u kulturi kukanja. Većina je više spremna kukati nego raditi. To se mora promijeniti", izjavio je Josipović u Institutu za inovacije, gdje je držao predavanje o razvoju poduzetništva u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakukao" je u svom predavanju i sam Josipović. Kukao je predsjednik nad "negativnom percepcijom poduzetnika u javnosti" i "lošom investicijskom klimom". Ključne su to, prema predsjedniku, boljke hrvatskog društvenog tkiva. Za koje su, vjeruje valjda Josipović, odreda krivi radnici-neradnici.

No, barem u nečem je predsjednik u pravu. U Hrvatskoj doista postoji "kultura kukanja". Ali ne generiraju je onih 375 tisuća nezaposlenih, niti onih stotinjak tisuća koji rade, ali im plaće ne dolaze ili kasne. Najviše kukaju upravo oni koji imaju najviše, kojima smetaju "nefleksibilni" zakon o radu ili prava radnika zajamčena kolektivnim ugovorima.

Zakukao je tako nekidan čak i najbogatiji Hrvat Ivica Todorić koji, prema vlastitim riječima, noćima ne spava zbog sveopće gospodarske nesigurnosti. Ne čudi stoga nimalo što se "zboru kukavaca" pridružio i Ivo Josipović, čovjek kojeg mjesečno plaćaju dvadesetak tisuća kuna da bi sjedio na Pantovčaku i polirao svoj rejting. Moglo bi se čak reći da je predsjednik spremniji kukati nego raditi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara