Jovanović: Ne mogu profesori i asistenti dodatno naplaćivati ono što bi i inače radili na poslu

Jovanović: Ne mogu profesori i asistenti dodatno naplaćivati ono što bi i inače radili na poslu

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"KAO ministar Sveučilištima mogu davati sugestije i preporuke, ali im ne mogu naređivati", rekao je ministar Željko Jovanović, komentirajući naplaćivanje dodatnih provjera znanja na desetak fakulteta zagrebačkog Sveučilišta.

Kao dokaz u kojoj mjeri Ministarstvo želi omogućiti da obrazovanje bude svima dostupno, bez obzira na imovinski status i porijeklo, Jovanović je naveo odluku o subvencioniranju školarina na prvim godinama studija. Ona je, kaže, prvi put u povijesti donesena tako rano.

"Ne mogu prihvatiti da naplaćuju ono što bi i inače radili u radno vrijeme"

"Dakle, 146 milijuna kuna osigurano je kako nijedan student javnih učilišta u Hrvatskoj ne treba plaćati školarinu", istaknuo je. No, što je s onima koji si zbog slabijeg financijskog statusa ne mogu priuštiti troškove dolaska u Zagreb i plaćanja dodatnih provjera znanja, čije cijene variraju od stotinu do čak 500 kuna? Jovanović to smatra neopravdanim, no tu ništa ne može učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu prihvatiti da fakultet naplati nekakve materijalne troškove - fotokopiranja papira, tih prijemnih ispita koje će imati. Ali ne mogu da asistenti i profesori naplaćuju to što bi inače, u to radno vrijeme, bili na fakultetu i radili svoj posao. Smatram da je i vrednovanje prijemnog ispita dio onoga što inače rade te da je taj trošak neopravdan. Mislim da bi rektori trebali naći načina da ne opterećuju na taj način buduće brucoše", zaključio je Jovanović.

"To ipak ima neku cijenu"

Da će sve ostati samo na ministrovoj preporuci, na žalost aktualnih brucoša, ranije je već dao naslutiti rektor Aleksa Bjeliš.

"Morate uočiti da je fakultetima to dodatni angažman i nastavnika i administracije i informatičkih službi tako da to ipak ima neku cijenu. To je drugačiji trošak od onoga na maturi samo što maturu plaća država, a nama nitko ništa ne plaća", rekao je nedavno Bjeliš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara