Jovanović: Neka fakulteti 40 milijuna kuna duga Poreznoj plate na rate! Bjeliš: Nemamo toliko novca

Foto: Hina

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) upoznato je s istragom koja se zbog poreznoga duga provodi na tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a ministar Željko Jovanović ističe da time sudbina tih fakulteta nije dovedena u pitanje te smatra da će se pronaći rješenje. radi se o rješenju Porezne uprave prema kojima zagrebački Građevinski i Kineziološki fakultet te Muzička akademija moraju platiti 40 milijuna kuna na račun autorskih honorara i ugovora o djelu iz 2009.

Odgovarajući na pitanje novinara o situaciji na Sveučilištu s obzirom na istragu, ministar Jovanović istaknuo je kako se "ne može odmah čim se dogodi neki problem s time povezivati MZOS i govoriti da se radi o obračunu ministra sa sveučilišnim nastavnicima".

Riječ je o poreznom dugu iz 2009., a za vrijeme ministra Radovana Fuchsa državna revizija je 2011. uočila određene nepravilnosti u isplatama sveučilišnim nastavnicima i zatražila detaljan porezni nadzor svih isplata iz 2009., rekao je Jovanović ispred Banskih dvora uoči današnje sjednice Vlade.

Istaknuo je da je Ministarstvo upoznato s tim problemom te da su održali i zajedničke sastanke s predstavnicima Sveučilišta i Porezne uprave i pokušali vidjeti u čemu je problem i koje je rješenje moguće. "Ali Porezna uprava je jasna - dakle, svaki rad na sveučilištu, na fakultetu u radno vrijeme koji dodatno ostvaruje neki sveučilišni nastavnik ne može se honorirati kroz autorski honorar nego kroz ugovor o djelu", rekao je Jovanović.

Neka plate na rate

Razlika je u doprinosima koji se uplaćuju u državni proračun, a fakulteti koji se spominju (Građevinski, Kineziološki fakultet te Muzička akademija) isplaćivali su te naknade kao autorski honorar i zbog toga je osjetno smanjen doprinos u državni proračun i zato je nastao taj porezni dug.

Na pitanje smatra li da je Porezna uprava u pravu s obzirom na to da je tadašnje Ministarstvo (2009.) dalo naputak da fakulteti mogu isplaćivati honorare, Jovanović odgovara: "Moram reći da smo pokušali razjasniti to pitanje i zbog toga smo održali nekoliko sastanaka s Poreznom upravom, a ona je ostala čvrsta u svom stavu da se ne može isplaćivati kroz autorske honorare".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodavši kako se nada da će se naći rješenje, Jovanović ističe da sudbina fakulteta nije dovedena u pitanje. "Pretpostavljam da se kroz nekakvu obročnu otplatu taj dug može vratiti, fakulteti imaju svoje vlastite prihode, i siguran sam da će se to rješenje moći naći na taj način", smatra Jovanović.

Napominje da je situacija drukčija u slučaju Muzičke akademije jer su oni kroz vanjsku suradnju ostvarivali te ugovore na način koji se ne može smatrati da je bio suprotan zakonu, u odnosu na ostale fakultete.

Bjeliš: Nikakvih utaja poreza nije bilo

Nakon drugostupanjskog riješenja Porezne uprave prema kojem tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu moraju platiti dug od skoro 40 milijuna kuna za autorske i ugovore o djelu 2009. godine, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš poziva na dijalog i dogovor jer, kako kaže, nikakvih utaja poreza nije bilo.

Glazbena akademija, Kineziološki i Građevinski fakultet duguju skoro 40 milijuna kuna, a problem je i na Ekonomskom fakultetu čiji iznos duga još nije utvrđen. Dug je nastao jer Porezna uprava tumači kako autorski rad treba biti dio plaće i da ga je tako trebalo platiti, a ne autorskim honorarima i ugovorima o djelu. "Mi smo na to upozoravali", rekao je rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

"Kada smo imali intenzivnu komunikaciju, nismo došli do nikakvog ozbiljnog zaključka, nismo dobili relevantne i pouzdane odgovore na naša pitanja od strane Porezne uprave i samog Ministarstva financija, niti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nego je to sve ostalo u iščekivanju", rekao je Bjeliš i dodao:

"Nema subjekta krivca, problem je u otvorenom pristupu u zakonodavstvu, stvari se nisu definirale sustav je neuređen. S naše strane i sa strane državnih organa na različite načine interpretirale su se iste stvari", jasan je Bjeliš.

"Moramo upozoriti da nikakvih utaja poreza nije bilo, nikakvih utaja bilo čega nije bilo, nikakvog djelovanja koje bi trebalo izazvati bilo čiju sumnju u normalnu i odgovornu djelatnost."

Rektor zagrebačkog sveučilišta smatra da fakulteti nemaju dovoljno novca za otplatu tog duga, i ako će se ta cifra u konačnici morati podmiriti to bi moglo ozbiljno naštetiti radu tih fakulteta. " Ja rješenje nemam, ali pozivam na dijalog i zajedničko rješavanje problema" zaključio je Bjeliš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara