Jovanović: Novim udžbenicima ne pogodujemo nakladnicima

Foto: Vlado Kos / Cropix

"IZRADA novih udžbenika za iduću školsku godinu nije pogodovanje nakladnicima", kazao je danas u Omišu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Udžbenici koji su trenutačno u uporabi u školama u prosjeku su stari 8 godina, a neki od njih i po 15 do 20 godina. Oni koji govore da će, ako se novi udžbenici izdaju za godinu 2014./2015., već sljedeće godine morati izdati nove udžbenike, ništa ne razumiju, zlonamjerni su i licemjerni kaže Jovanović.

"Ti udžbenici neće vrijediti jednu godinu, to je potpuna laž, tkogod kaže, zato što će se izrada temeljem nove Strategije odgoja i obrazovanja potpuno novih predmetnih kurikuluma potrajati otprilike dvije godine. Nakon toga, potrebno je još godinu dana da se izrade novi udžbenici, a kurikulumi će se uvoditi postepeno", istaknuo je Jovanović.

U novim će se udžbenicima, dodao je Jovanović, ispraviti zastarjelost znanstvenih podataka.

"I mi smo stoga odlučili da od 2014./2015. u školama budu novi udžbenici koji će biti metodički primjereniji 21. stoljeću, koji će biti interaktivnog sadržaja i u kojima će biti novi jedinstveni hrvatski pravopis", pojasnio je Jovanović.

Ministar se osvrnuo i na splitsku školu Pujanke na kojoj radovi kasne zbog kašnjenja građevinskog materijala, ali radovi bi trebali započeti brzo, rekao je Jovanović.

"Konkretno, radi se o banalnom razlogu, nije stiglo ljepilo za parkete. Ono treba stići ovaj tjedan. 19.4. ćemo mi iz Ministarstva doći u nadzor da vidimo što se događa, ali ja poručujem roditeljima da nikakav bojkot ne može ubrzati radovi. Ovo je sada samo stvar tehničke realizacije posla, koji će biti gotov na vrijeme i djeca će iduće godine ići u školu Pujanke, a 19.4. možemo zajedno obići gradilište" , kazao je Jovanović.

Ministar je u Omišu je sudjelovao na svečanoj promociji nastavnika u zvanje mentora ili nastavnika savjetnika, a posjetio je i međunarodno natjecanje ugostiteljskih i turističkih škola u sklopu kojega se predstavlja gastronomsko-turistička ponuda grada Omiša i Splitsko-dalmatinske županije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara