Jovanovićeva komisija našla 12 spornih pitanja: Maturantima priznaju bodove za osam pitanja iz hrvatskog

Jovanovićeva komisija našla 12 spornih pitanja: Maturantima priznaju bodove za osam pitanja iz hrvatskog

Foto: Ivan Klindić / Cropix

IAKO je stručna skupina koju je sastavilo Ministarstvo obrazovanja pronašlo 12 spornih pitanja na maturi iz hrvatskog jezika, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja je priznalo bodove za samo osam pitanja.

Tako će na višoj razini maturantima biti priznati bodovi za 4., 18., 23., 35. i 39. pitanje. Četvrto pitanje bilo je što znači riječ "vers" u Ujevićevoj pjesmi Oproštaj. 18. je bilo pitanje o tome kakav je odnos Gregora Samse prema poslu u "Preobrazbi". U 23. se maturante pitalo zašto se dječak zvao Candide u Voltaireovom djelu, dok su u 35. učenici morali odgovoriti koji stihovi ističu Edipovu zabludu. Posljednje priznato pitanje na višoj razini odnosilo se na "Glembajeve" Miroslava Krleže, a maturanti su trebali objasniti što u Leona izaziva Kirman-perzer u tekstu koji su dobili.

Našli se na sredini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za 4. pitanje će dobiti bodove zato što se radilo o tiskarskoj grešci, a za 18. i 35. zbog "nediskriminativnosti pristupnika koju je pokazala psihometrijska analiza". 23. i 39. zadatak im je priznat zbog višestrukog razumijevanja polaznog teksta.

Na nižoj razini su priznati bodovi za 16., 18. i 22. zadatak. U 16. ih se pitalo što znači rečenica "kada se ušeprtljiše Zagrepčani..." u Matoševom "Kipu domovine", dok ih se u 18. pitalo koja je stilska figura uporabljena u jednoj od rečenica iz tog djela. U 22. zadatku su morali odgovoriti zašto se Goetheov Werther "povlači u sebe", a zanimljivo je da je na to pitanje 80 posto učenika točno odgovorilo. Nediskriminativnost pristupnika koju je pokazala psihometrijska analiza je bila sporna u 16. zadatku, u 18. je riječ o mogućem dvojbenom razumijevanju ponuđenih odgovora. 22. zadatak je priznat maturantima zbog višestrukog razumijevanja polaznog teksta.

Maturanti su zbog spornih i teških pitanja podigli pravu buru nedugo nakon održavanja mature, nakon čega je ministar skupio stručnu skupinu koja je pronašla 12 spornih pitanja. NCVVO je tvrdio da su samo dva sporna pitanja, a čini se kako su se našli negdje na sredini te su ih priznali osam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara